Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych Vás požádat o radu ohledně nahlížení do zdravotní dokumentace - policie po mě požaduje souhlas s tím, aby si vyžádali moji zdravotní dokumentaci.  Navrhla jsem, že nechám udělat výpis z dokumentace sama a předložím jim ho - to jsem udělala a policie má moje zdravotní záznamy v této formě.  Chtěla bych se zeptat, jestli i přesto mohou trvat na nahlížení do mých zdravotních karet a provádět nějakou konzultaci s mým ošetřujícím lékařem i bez mého souhlasu. Děkuji, Monika


ODPOVĚĎ:
Záleží na procesní pozici v jaké jste – pokud jste osobou poškozenou trestným činem a jedná se o trestný čin, k jehož stíhání není potřebný Váš souhlas (§ 163 a následující trestního řádu), může Policie zajišťovat důkazy i např. výslechem ošetřujícího lékaře (ale pouze do části, která má souvislost s trestným činem); požadovat nahlédnutí do zdravotní dokumentace je poměrně složité a v zásadě lze říci, že Policie není  bez souhlasu dotyčného pacienta oprávněna požadovat zpřístupnění této dokumentace, protože se jedná o osobní údaje o zdravotním stavu (které ne vždy musí bezprostředně souviset s daným trestným činem).
V situaci, kdy má Policie již určité dokumenty k dispozici, lze jejich požadavek považovat za nepřiměřený a odmítat ho.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.