Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S bývalým přítelem jsme při rozchodu uzavřeli dohodu - částečně je k tomu mailová korespondence - kdy se zavázal uhradit mi finanční kompenzaci za to, když provedu určitou "protislužbu".  Tu jsem provedla a následně požadovala sjednané finanční vyrovnání.  Po různých dohadech vše vyvrcholilo tím, že pohledávku jako takovou popírá s tím, že došlo k "podvodu". Protislužbu nelze zpětně prokázat ani vyvrátit - takže jsem v situaci, kdy je to tvrzení proti tvrzení.
Bohužel, státní zástupkyně věc neodložila a řeší ji dál s tím, že na mě požaduje doložení toho, že protislužba byla provedena - což zpětně nelze. Chtěla bych vědět, jakým způsobem se mohu případně brátnit - domnívám se, že nejsem povinna prokazovat svoji nevinu, ale naopak že mě musí být prokázána vina.   Nevím ale, na jaká další ustanovení zákona nebo zákonné principy se mohu odvolávat kromě presumpce neviny a povinnosti obžaloby dokázat vinu. Děkuji, Hanka

ODPOVĚĎ:
Státní zástupce musí shromáždit důkazy o tom, že jste pachatelkou podvodu. Ve Váš prospěch svědčí základní zásady trestního řízení, vč. zásady zákazu sebeobviňování respektované na úrovni evropského práva. Nemáte povinnost státní zástupkyni poskytovat jakoukoliv součinnost.
Záleží na tom, jaké důkazy má státní zástupkyně k dispozici a o jak závažné jednání se ve Vašem případě mělo jednat (mailová komunikace bohužel nemusí svědčit ve Váš prospěch a na základě souvislého celku nepřímých důkazů můžete být z podvodu usvědčena).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.