Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj zeť byl odsouzený na tři roky s tříletou podmínkou, za týrání osoby žijící ve společné domácnosti - mé dcery. Alimenty platí, proto bych rád věděl, jestli by musel spáchat nějaký trestný čin, aby musel do vězení, nebo by k tomu stačilo i řízení pod vlivem alkoholu nebo nějaký přestupek? S dcerou uzavřeli rozvodovou dohodu v září 2016, je již schválená opatrovnickým soudem, ještě nedorazila k rozvodovému soudu.

Mohl by její manžel začít dělat nějaké problémy a chtít dohodu zneplatnit, nebo když už byla podepsaná u jeho právní zástupkyně a schválená opatrovnickým soudem. Bude asi naštvaný po tom rozsudku v trestním řízení. Děkuji, Josef

ODPOVĚĎ:
Pokud by Váš zeť porušil jemu uloženou podmínku (uložené povinnosti), je zde možnost, že by mu byl uložený podmíněný trest přeměněn na nepodmíněný a musel by nastoupit výkon trestu odnětí svobody.
Dále pokud by se dopustil nějakého dalšího trestného činu, je zde možnost, že by mu byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody, opět by tedy musel nastoupit do vězení. Zde ovšem záleží, jakého trestného činu by se dopustil, za jakých okolností apod. , jelikož se vždy posuzují konkrétní okolnosti.
Spáchání přestupku samo o sobě není důvodem pro přeměnu uloženého podmíněného trestu na nepodmíněný, ovšem i zde záleží, jakého přestupku by se dopustil a za jakých okolností.
Pokud byla dohoda schválená soudem, jsou zde mizivé, ne-li žádné možnosti jejího zneplatnění, spíše se může pokusit domáhat její změny, ale to by muselo opět být schválené soudem a musely by zde být pro to důvody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.