Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Policie zablokovala můj účet. Peníze přijaté z Polska jsem chtěla přeposlat do Ghany. Policie mne vyšetřovala a nesmím o případu mluvit, abych nemařila vyšetřování. Peníze jsou 3 měsíce blokované. Jsem podezřelá z legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti. Já nevím, proč peníze nebyly poslány přímo do Ghany.

Prý to nejde, proto jsem byla ochotná přeposlat peníze. Moje ochota mne dostala do této situace. Adresát v Ghaně si peníze chtěl půjčit jako splátkový úvěr. Jsem důchodkyně, nemám úspory a nemohu si dovolit platit advokáta. V Usnesení ze dne 22. dubna 2016 je poučení: "Majitel účtu, jehož peněžní prostředky na účtu byly zajištěny, má právo kdykoliv žádat o zrušení nebo omezení zajištění." Mám vážnou obavu, že soudní jednání bude velice dlouho trvat. Zdůrazňuji, že jsem chudá důchodkyně a nemám peníze na drahého advokáta pro trestní řízení u soudu. Mám požádat o advokáta přiděleného zdarma soudem? Děkuji. Zdenka

ODPOVĚĎ:
V každém případě Vám lze doporučit požádat o přidělení bezplatného obhájce (advokáta), popř. obhájce za sníženou odměnu.
V této souvislosti je podstatné, zda bylo ve Vašem případě již zahájeno trestní stíhání či dosud nikoli. Pakliže bylo trestní stíhání již zahájeno (§ 160 trestního řádu), jste považována za obviněnou (§ 32 trestního řádu).
Jste-li obviněnou, vztahuje se na Vás § 33/2, 3 a 4 trestního řádu, dle něhož platí, že:
- osvědčil-li obviněný, že nemá dostatek prostředků, aby si hradil náklady obhajoby, rozhodne předseda senátu (a v přípravném řízení soudce), že má nárok na obhajobu bezplatnou nebo za sníženou odměnu;
- vyplývá-li ze shromážděných důkazů, že obviněný nemá dostatek prostředků na náhradu nákladů obhajoby, může, je-li to třeba k ochraně práv obviněného, rozhodnout předseda senátu (a v přípravném řízení na návrh státního zástupce soudce) o nároku na obhajobu bezplatnou nebo za sníženou odměnu i bez návrhu obviněného;
- návrh na rozhodnutí o přidělení bezplatného obhájce (včetně příloh, jimiž má být prokázána jeho důvodnost) podává obviněný v přípravném řízení prostřednictvím státního zástupce a v řízení před soudem soudu, který koná řízení v prvním stupni;
- pokud byl pravomocným rozhodnutím obviněnému přiznán nárok na bezplatnou obhajobu nebo obhajobu za sníženou odměnu a obviněný o ustanovení obhájce požádá, bude mu obhájce neprodleně ustanoven.
Některé praktické informace k podání žádosti o přidělení bezplatného obhájce (popř. obhájce za sníženou odměnu) naleznete zde:
https://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/152/167/18387_full.html
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 141/1961 Sb. , o trestním řízení soudním (trestní řád)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.