Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím Vás, můžete mě poradit, jestli a komu mohu podat stížnost na zdlouhavé, či uměle prodlužované trestní řízení proti mé osobě. Toto řízení považuji za neoprávněné a v mnoha ohledech i omezující a tristní. Trestní řízení je vedeno proti mě za údajné pohlavní zneužívání mé, tehdy 5leté, dcery.

Celá záležitost se táhne 2014-2016. Okresní soud, ze dne 29.1.2015! , vrátil státní zástupkyni celou věc k došetření, neboť původní tzv. vyšetřování, proběhlo v podstatě nezákonným způsobem, což potvrdil i odvolací krajský soud ze dne 31.3.2015. Od té doby se, z mého pohledu, nic neděje a vzhledem k tomu, že mě není umožněno se s dcerou stýkat - i když žádné takové soudní rozhodnutí není - je tato doba již příliš dlouhá a nebere to konce. Dcera i já se chceme spolu normálně dále stýkat, ale není nám to umožněno. Z tohoto důvodu, chci podat stížnost na urychlení vyřešení této hororové situace. Můžete mě tedy prosím poradit, komu mohu podat tuto stížnost (nebo jiné řešení), tak aby se to neminulo účinkem? Děkuji. Pavel

ODPOVĚĎ:
Je zde několik možností, jak se můžete bránit proti průtahům v řízení:
1. Podle § 164 zákona o soudech a soudcích se účastník soudního řízení může se stížností na průtahy obracet na orgány státní správy soudů. Státní správu soudů vykonávají příslušní předsedové a místopředsedové soudů a dále ministerstvo spravedlnosti. Ve Vašem případě je pro vyřizování stížnosti na postup okresního soudu příslušný předseda tohoto soudu. Můžete se tedy obrátit písemně na něj. Pokud nebudete souhlasit s vyřízením žádosti předsedou okresního soudu, můžete o přešetření požádat předsedu krajského soudu.
2. Můžete podat podnět k vykonání dohledu nadřízenému státnímu zastupitelství (krajské státní zastupitelství) – nesprávný postup ze strany státního zastupitelství.
3. Po pravomocném skončení věci můžete žádat po státu náhradu škody způsobené právě průtahy v řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.