Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

4.1.2016 jsem na linku 158 podal trestní oznámení (§ 280 TZ). Dostavila se hlídka Policie ČR, požádala o vysvětlení a předvolala mě na 5.1.2016 k dalšímu podání vysvětlení. 5.1. jsem se dostavil, sepsán protokol, do nějž jsem mj. uvedl, že v souladu s § 61 odst. 4 zák. o Policii ČR žádám o proplacení cestovních výdajů.

29.1.2016 mně Policie doručila „Vyrozumění oznamovatele“, kde uvádí, že věc byla „založena“, a že na náhradu nutných výdajů nemám nárok, neboť jsem se dostavil jen ve vlastním zájmu, který se týkal mého podezření z protiprávního jednání. Se zamítnutím nároku na náhradu cestovného nesouhlasím, neboť jsem byl předvolán (nedostavil-li bych se, mohl bych být předveden; ze 4.1. mám audiozáznam) a sama Policie mě označuje jako oznamovatele a ne poškozeného (tedy jak ve vlastním zájmu). Mám na cest. náhrady nárok? Co mám dělat jestli ano? Děkuji, Miloš.

ODPOVĚĎ:
Jak správně uvádíte, osoba, která se dostaví na výzvu Policie ČR k podání vysvětlení, má dle ust. § 61 odst. 4 zákona o Policii ČR právo na náhradu nutných výdajů a ušlého výdělku, kterou poskytuje policie.
Tento nárok nevzniká, pokud se osoba dostavila jen ve vlastním zájmu nebo pro své protiprávní jednání.
Ve Vašem případě (dle Vámi uvedených informací) by přicházelo v úvahu pouze dostavení se „ve vlastním zájmu“. Pro posouzení, zda byla splněna tato podmínka, je nutné vycházet z konkrétních okolností oznámení a daného jednání.
Nicméně v případě, že nárok na náhradu nákladů vznikne, musí být osoba poučena o možnosti žádat tyto náklady, přičemž pokud tato osoba právo na náhradu nákladů neuplatní do 7 dnů ode dne, kdy se na výzvu dostavila na policii, nárok na náhradu nákladů jí zaniká.
O uplatněné žádosti musí policie rozhodnout, přičemž pokud osoba nesouhlasí s rozhodnutím policie o vzniklých nákladech, je zde možnost se proti tomuto rozhodnutí odvolat k nadřízenému orgánu.
Dále je možné podat podnět k přezkumu činnosti policie (výkonu dozoru) nadřízenému útvaru policie.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.