Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před několika měsíci se k nám pokusili dostat do bytu násilím dva neznámí lidé. Já jsem muže viděla okamžik, syn s nimi mluvil, věděli, kdo je a chtěli po něm peníze. Syn je nikdy neviděl, žádné peníze nemá, je v invalidním důchodu. Syn po rozmluvě se svou lékařkou oznámil druhý den přepadení na policii, byl s ním sociální pracovník, který se o něj stará.

Pak byl na policii ještě dvakrát kvůli doplnění výpovědi a indentifikaci podezřelého, ale podezření se nepotvrdilo. Policie už jednou případ odložila, ale teď to vypadá, že ho znovu otevřeli. Je možné, aby syn odmítl (na základě doporučení ošetřující lékařky) další chození na policii, případně k soudu a další výpovědi, protože to velmi zhoršuje jeho psychický stav? Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
S odepřením svědecké výpovědi ze zdravotních důvodů zákon výslovně nepočítá, povinen vypovídat má každý (§ 97 trestního řádu), s výjimkou možnosti odepření výpovědi v případě "příbuznosti" (§ 100 TŘ).
Ze zdravotních důvodů je možné se omluvit na základě lékařského vyšetření, doporučení, zprávě apod. V takovém případě je nutné se dostatečně Policii omluvit a dostavit se v náhradní termín. Teoreticky je možné se omlouvat dlouhodobě, prakticky po více omluvách bude Policie posuzovat, zda skutečně diagnóza brání se dostavit na služebnu. V takovémto případě navrhuji s Policií více komunikovat a situaci jim vysvětlit, aby všechny otázky policisté připravili do jediného výslechu. Je možné požádat o tzv. dožádání výslechu, kdy se takový výslech přesune na policejní stanici nejbližší Vašemu bydlišti apod. Nemuseli byste potom cestovat na výslech hodinu apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.