Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla bych dotaz ohledně mojí dcery, které bylo ublíženo. Před rokem byla agresivně napadena a dokonce se také jednalo o pokus znásilnění. Bojovala v nemocnici o své zdraví. Šlo o brutální útok s možností trvalých následků. Viník byl dopaden a po roce byl trestní soud. Dostal podmínku a my jsme měli zmocněnce (advokáta).

S přesvědčením trval na tom, že je prakticky nemožné soud prohrát a s tím spojené výlohy budou automaticky hrazeny viníkem. Nedávno dorazila složenka od zmocněnce na dosti velkou částku s termínem splatnosti „ihned“. Jedná se o velkou částku za advokátní služby. Bylo nám řečeno z jeho strany, že platba musí proběhnout z naší strany a na základě této skutečnosti bude finanční částka vymáhána po viníkovi celé záležitosti. Zajímalo by mne, zda je to běžný postup. My jsme poškození a my musíme platit. Je nějaká šance situaci změnit a finance vymáhat po viníkovi, který soud prohrál tak, aby závazek nebyl na naší straně? Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
Neboť z Vašeho dotazu nevyplývá řada informací, podstatných pro provedení důkladnější právní analýzy, budu si muset chybějící skutečnosti domýšlet.
V první řadě předpokládám, že do probíhajícího trestního řízení se Vaše dcera, jako poškozená (§ 50 a násl. trestního řádu) přihlásila s nárokem na náhradu škody (např. na zdraví) a současně se domáhala úhrady nákladů jejího zastoupení zmocněncem.
Dále předpokládám, že trestní soud požadavkům Vaší dcery v plném rozsahu nevyhověl, tzn. že v odsuzujícím rozsudku neuložil pachateli povinnost k náhradě jím způsobené škody a Vaší dceru současně odkázal na řízení občanskoprávní.
V tomto případě tak není možné aplikovat § 154/1 trestního řádu, který podmiňuje vznik povinnosti odsouzeného nahradit poškozenému náklady potřebné k účelnému uplatnění jeho nároku v trestním řízení (zde nároku na náhradu škody), včetně nákladů vzniklých přibráním zmocněnce, alespoň částečným přiznáním nároku poškozeného na náhradu škody v odsuzujícím rozsudku. Dále se pak lze domnívat, že trestní soud nepovažoval za vhodné aplikovat výjimku z tohoto pravidla dle § 154/2 trestního řádu.
Jsou-li mé výše nastíněné dohady správné, je klíčovým znění smlouvy, kterou Vaše dcera uzavřela s advokátem-zmocněncem. Předpokládám, že součástí této smlouvy je závazek Vaší dcery uhradit advokátovi odměnu za jím poskytnuté služby.
V současné chvíli lze proto postup advokáta považovat za zcela standardní, neboť pokus o vymožení nákladů přibrání zmocněnce (zahrnující i odměnu advokáta) přímo po pachateli nebyl úspěšný, obrací se advokát (v souladu s uzavřenou smlouvou) na svou klientku.
Úhradou odměny pak na straně Vaší dcery vznikne další náklad, který bude možné (včetně náhrady způsobené škody) po odsouzeném vymáhat cestou občanskoprávního soudního řízení. Bude-li takto podaná žaloba úspěšná a odsouzený následně na základě soudem vydaného platebního rozkazu, popř. rozsudku způsobenou škodu uhradí, vrátí se Vaší dceři i veškeré nyní vynaložené náklady.
Závazek Vaší dcery k úhradě odměny advokátovi není proto v tuto chvíli možné přenést na jiný subjekt, včetně státu (§ 151/1 trestního řádu).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.