Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel dluží exmanželce na alimentech. Je na něj podáno trestní oznámení a je hledaný Policií ČR. Pokud nyní začne platit cca 2.000 Kč měsíčně, znamená to, že se na něj již trestní oznámení nevztahuje? Musí ho stáhnout ona? Nevím jestli jde o účinnou lítost, když budeme dluh splácet, nebude tedy uhrazen najednou. Děkuji. Lucie

ODPOVĚĎ:
Trestný čin zanedbání povinné výživy je v § 196 trestního zákoníku upraven takto: "Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. Kdo se úmyslně vyhýbá plnění své zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta".

Následující § 197 pak upravuje zvláštní ustanovení o účinné lítosti takto: "Trestní odpovědnost za trestný čin zanedbání povinné výživy (§ 196) zaniká, jestliže trestný čin neměl trvale nepříznivých následků a pachatel svou povinnost dodatečně splnil dříve, než soud prvního stupně počal vyhlašovat rozsudek".

Váš přítel by tedy musel uhradit celou částku dlužného výživného, jeho částečné splácení není možné považovat za projev účinné lítosti.

Zastavení trestního řízení je zcela v kompetenci Policie a je možné, že k němu dojde až po uhrazení celé dlužné částky. Expartnerka Vašeho přítele se kromě podání trestního oznámení může navíc domáhat zaplacení dlužného výživného také návrhem na exekuci z jeho platu nebo prodejem jeho (ne)movítého majetku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.