Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před časem jsem na výzvu Policie ČR k podání výpovědi uplatnila a na polici podepsala odmítnutí výpovědi z důvodu výpovědi proti osobě blízké (bývalému manželovi). Bohužel mi policie nedala žádnou kopii tohoto dokladu. Ovšem nyní mě vyzývá už soud v tomto trestním řízení, abych se dostavila za účelem svědectví v této věci k soudu.

Prosím o radu, proč nelze brát zřetel, že jsem již toto učinila před časem (pár měsíci) na Policii a musím nyní osobně k soudu, kde hodlám učinit totéž - tedy odmítnout svědčit proti bývalému manželovi. Manžel je bývalá osoba blízká. Skutečně se musím dostavit osobně k soudu, nemohu za přítomnosti notáře sepsat toto odmítnutí a zaslat k soudu s poukázáním i na předchozí odmítnutí výpovědi na policii? Soud mám velmi daleko, přes celou republiku, nebydlím v místě trvalého bydlište, ale s dětmi kvůli bezpečnosti jinde v pronájmu s platnou nájemní smlouvou. Bývalý manžel je obviněn z velmi závažné trestné činnosti páchané ve spolupráci s jinými osobami, mám velikou obavu o bezpečnost mých dětí i mou. Děkuji, Tamara

ODPOVĚĎ:
Brát ohled na odmítnutí výpovědi Před policií je v rozporu s principy trestního řízení (i kdybyste vypovídala, musela byste před soudem vypovídat znovu); šetření policie nemá žádné účinky, pouze poskytuje podklad pro státního zástupce a soud.
Před soudem osoba, která odmítla vypovídat, musí odmítnout vypovídat znovu, a to osobně.

K ochraně Vaší bezpečnosti bohužel nemohu uvést nic konkrétního. Pokud trestní řízení pro Vás znamená nějakou potenciální hrozbu, doporučuji se obrátit na Policii ČR. Nicméně lze předpokládat, že s ohledem na odmítnutí odpovědi Vás nebude možné chránit jako svědka.

Pro jistotu se písemně spojte se státním zástupcem a ujistěte se, zda odmítnutí výpovědi, které jste učinila na Policii ČR obsahuje i soudní spis. Také lze doporučit, abyste u státního zástupce uplatnila žádost podle § 44a trestního řádu o informace souvisejícími s pobytem obviněného na svobodě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.