Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Uzavřela jsem kupní smlouvu podle Obchodního zákoníku na osobní automobil dovezený ze zahraničí. Při prodeji mě prodávající ukázal všechny potřebné doklady k prodeji včetně velkého technického průkazu. Domluvili jsme se, že mi doklady předá po zaplacení dvou splátek, na kterých jsme se dohodli.

Splátky jsem zaplatila, auto mám již doma, ale doklady od vozidla stále nemám. Dozvěděla jsem se, že prodávající dal doklady od auta třetí osobě, jako záruku svého dluhu. Mohu v tomto případě přijít o auto? Je nějaký způsob, jak bych mohla dostat doklady od vozidla? Mohl by vlastník dokladů přijít a vyžadovat vydání auta na základě toho, že vlastní technický průkaz? Děkuji, Otýlie

ODPOVĚĎ:
Vlastnictví vozidla není odvozené od držitelství dokladů k němu, ale je odvozené od kupní smlouvy.
Pokud prodávající převzal smluvní povinnost předat Vám doklady od vozidla do určité doby, doporučuji jej vyzvat ke splnění této povinnosti nebo sdělení jména osoby, která má doklady v držení (a tuto vyzvat k vydání věci).
Další postup je na zvážení:
Buď můžete odstoupit od smlouvy z důvodu závažného porušení smluvní povinnosti a žádat vrácení kupní ceny;
nebo můžete podat trestní oznámení na osobu, která zadržuje doklady, jež Vám náleží (čímž můžete riskovat, že bude zjištěno, že jste koupila kradený vůz) nebo na "zadržovatele" podat žalobu na vydání věci a zároveň vstoupit do jednání s registrem vozidel a zajistit si vystavení duplikátů dokladů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.