Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dnes již bývalá manželka na mě podala trestní oznámení pro znepřístupnění užívání bytu ve společném jmění manželů SMJ (nebudu rozvádět, že se jednalo o holobyt kde bydlím, protože veškerý majetek máme v jiném rodinném domě, kde nemám přístup a vzhledem k převodu na děti ani žádná práva).

Nicméně policie doporučila moji vinu a ve zkráceném řízení jsem byl odsouzen (5.000 Kč pokuta nebo 14 dní vazba). Mám krátkou odvolací lhůtu 8 dní a potřebuji poradit: Při odvolání by se rozsudek zrušil a bylo by soudní řízení. Jaká rizika bych při odvolání a procesu nesl? Hrozí například zvýšení trestu? Jak by to bylo s náklady na soud a kdo by hradil právního zástupce manželky? Děkuji, Radek

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že ve Vašem případě byl vydán trestní příkaz (jelikož okolnosti Vašeho dotazu tomu nejvíce napovídají). Proti němu je možné do 8 dnů od doručení podat odpor, a to k soudu, který trestní příkaz vydal.
V odporu je vhodné uvést, zda se cítíte vinen a pokud nikoliv, tak z jakých důvodů a navrhnout důkazy, kterými své tvrzení můžete prokázat; nicméně lze odpor podat i bez odůvodnění.
Podáním odporu se trestní příkaz ruší a soudce nařídí hlavní líčení. Soud v dalším řízení není vázán právní kvalifikací (to znamená, že můžete být následně souzen pro jiný trestný čin) ani stanoveným trestem (tedy můžete být odsouzen k vyššímu trestu).
Trestní příkaz nicméně má účinky rozhodnutí - tedy jakmile nabude právní moci jedná se o "osvědčení viny pachatele" a exekuční titul.
Náklady řízení hradí stát. Řízení se uskuteční mezi Vámi a státem, tedy Vaše bývalá manželka se jej může účastnit např. jako poškozená, ale nikoliv jako žalobkyně. Náklady účasti poškozeného mohou být soudem stanoveny k úhradě obviněnému (resp. po podání obžaloby k úhradě obžalovanému). Ve Vašem případě nelze stanovit, zda by se bývalá manželka mohla považovat za poškozenou, jelikož z dotazu tak nelze přesně určit (poškozeným je ten, komu bylo trestným činem ublíženo na zdraví, způsobena majetková škoda nebo nemajetková újma, nebo ten, na jehož úkor se pachatel trestným činem obohatil).
K Vašemu následujícímu postupu lze doporučit, abyste podal (třeba i neodůvodněný) odpor a následně okamžitě vyhledal advokáta k dalšímu postupu ve věci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.