Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Byla jsem zaměstnána u firmy od ledna 2012 jako servírka. Po té co jsem zaměstnavateli oznámila, že jsem těhotná si na mě šéf zasedl, neustále mě psychicky týral. Když mi v červenci 2012 ve dvě hodiny ráno dal podepsat již připravenou výpověď dohodou, z mé strany, vyhověla jsem mu a dohodu o ukončení pracovního poměru podepsala.

Vyhrožoval mi §50 s tím, že ve mě ztratil důvěru a nařknul mě z krádeže. V současné době jsem na nemocenské, prvních 21 dní jsem neměla nárok na výplatu nemocenské od ZL, a díky předčasnému ukončení jsem se dozvěděla, že nemám nárok ani na mateřskou. Chybí mi 60 dní, abych splnila podmínku. Tento týden jsem byla v obchodě a potkala lidi z místa pracoviště. Oslovili mě zlodějkou, což mě dost rozhořčilo. Všechny kolegyně z práce by mi dosvědčily jak to ve skutečnosti bylo. Už jsem na ZL podala žalobu, protože mi nezaslal poslední výplatu. Dá se s tím ještě něco dělat? Děkuji, Svatava

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že žalobu jste k soudu podávala na vyplacení dlužné mzdy. Také se můžete obrátit na soud a napadnout platnost výpovědi. Tvrďte, že jste byla k podpisu donucena pod psychickým tlakem. Pokud Vám Vaše tvrzení potvrdí i kolegyně, máte na půl vyhráno. Po zaměstnavateli pak můžete chtít ušlou mzdu od doby, co jste byla propuštěna až do doby, kdy podáte regulérní výpověď a také přiměřené zadostiučinění. Mějte ale na paměti, že civilní řízení je zpoplatněno a v případě, že spor prohrajete, budete nucena platit soudní výlohy i protistrany. Můžete také podat žalobu na ochranu osobnosti příp. trestní oznámení pro pomluvu, pokud Vás bude zaměstnavatel dále veřejně oslovovat jako zlodějku. Dále bych Vám doporučila podat podnět na inspektorát práce, kde byste vylíčila to, co se Vám stalo. Inspektorát pak může situaci u zaměstnavatele prošetřit a příp. mu uložit pokutu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.