Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlím 3 roky v rodinném domku. Syn souseda (22 let) je částečně nesvéprávný (má občanský průkaz OP, ale právní úkony za něj řeší otec). Nesmí alkohol, protože je potom agresivní a často něco zapálí. V okruhu 200 m včetně jejich domu hořelo už asi 10x. Nikdy se nic nedokázalo, protože ho musí prý „chytit za ruku při činu“.

Na hasiče vzal sekeru, na policisty motorovou pilu. Jednou ho odvezli na pár dnů na psychiatrii na pozorování, jenže když nepije, je normální, tak ho zase pustili. Otec ho až dosud chránil a poskytoval mu alibi (bere na něj důchod). Minulý týden mi zapálil plot, ale naštěstí mě vzbudili okolojedoucí lidé a zavolali hasiče. Nebýt toho, asi by shořel dům a já v něm. Podpaluje vždy pozdě večer nebo v noci. Bojím se i usnout, všichni v okolí se bojí. Policie s tím prý nic nemůže udělat, když zavolají záchranku, jen mu píchnou injekci na uklidnění a řeknou, ať ho nechají vystřízlivět. Co s tím, jak docílit, aby ho zavřeli na léčení, když s tím jeho otec nesouhlasí? Nebo se musí čekat, až někdo uhoří? Bohužel je vidět, že jeho agresivita postupně roste. Děkuji, Dagmar

ODPOVĚĎ:
Přestože to může znít poněkud cynicky, tak pouhý strach ze žhářského útoku syna Vašeho souseda pro nařízení jeho léčení nestačí.
Ochranné léčení v ambulantní nebo ústavní formě (§ 99 Trestního zákoníku) nebo zabezpečovací detence (§ 100 trestního zákoníku) mohou být nařízeny pouze soudem v rámci trestního řízení, tzn. že syn Vašeho souseda se musí dopustit skutku, který bude orgány činnými v trestním řízení kvalifikován jako trestný čin.
V této souvislosti však nelze v žádném případě souhlasit s konstatováním, že pro zahájení trestního stíhání musí být syn Vašeho souseda přistižen in flagranti při žhářském útoku. Je nutné si uvědomit, že trestným je rovněž pokus trestného činu, přičemž jako podklad pro zahájení trestního stíhání může samozřejmě posloužit i výpověď jakékoli osoby, která má o daném skutku povědomí. Policii ČR mohou být předloženy i všechny relevantní důkazy (např. fotografické či videozáběry syna Vašeho souseda při žhářském útoku). V tomto ohledu je proto nezbytné trvat (v případě podání trestního oznámení na syna Vašeho souseda dle § 59/5 trestního řádu) na vyrozumění o učiněných opatřeních dle § 158/2 trestního řádu, přičemž v souladu s § 159a/6 a 7 trestního řádu je možné, aby poškozený podal proti případnému usnesení o odložení věci stížnost.
K nedobrovolné hospitalizaci syna Vašeho souseda pak může dojít pouze za podmínek § 38/1 písm. b) zákona o zdravotních službách, tzn. ohrožuje-li bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí a jeví známky duševní poruchy nebo touto poruchou trpí nebo je-li pod vlivem návykové látky, pokud hrozbu pro syna Vašeho souseda nebo jeho okolí nelze odvrátit jinak. Takováto hospitalizace by však mohla trvat pouze po nezbytně nutnou dobu.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že v případě bezprostředního ohrožení dalším žhářským útokem je samozřejmě možné odvrátit jej svépomocí (§ 6 Občanského zákoníku), přičemž toto konání by mohlo být podřazeno rovněž pod ustanovení o jednání v krajní nouzi či nutné obraně (§ 28 a § 29 trestního zákoníku).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.