Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Dňa 29.06.2012 som si vytvoril objednávku na https://www.xxchange.com/ na nákup dolárov $ na Liberty Reserve. Dňa 03.07.2012 mi potvrdili prijatie sumy 501.30 eura a do dvoch hodín mali poslať za to $ na LR. No ale do dnešného dňa sa tak nestalo.

Čiže som sa rozhodol, že chcem zrušiť objednávku, aby mi vrátili sumu naspäť na môj účet, keďže mi nič neposlali podľa objednávky. Neodpovedajú mi na maily a ani iným spôsobom. Nie som sám, ale viacerí čakajú aj s vyššími sumami nad 1000 eur. Mám právo na vrátenie sumy za objednávku, ktorú mi firma nezrealizovala, aj keď prijala platbu v plnej výške? Ak áno, tak podľa akého zákona a ako mám postupovať? Je možné částku (náhradu škody) požadovat v rámci trestního řízení, jelikož jde o trestný čin? V případě trestního řízení se žádný poplatek neplatí. Jelikož jde o trestný čin, není nutné mít právníka, celou administrativu přebírá státní zástupce. Ak by to bolo možné, není tedy nutné otevírat občanskoprávní řízení. Prosím Vás odpovedzte mi na tento dotaz a napíšte, aký postup by ste doporučovali v tejto veci. Chystám se podat hromadné trestní oznámení. Jen pro vysvětlenou: Liberty reserve je elektronická peňaženka. Sem je link : https://www.libertyreserve.com/ Ďakujem, Marián

ODPOVĚĎ:
Podle Vašeho popisu se obávám, že jste se stal obětí podvodu. Doporučuji podat trestní oznámení, na kteroukoliv služebnu policie nebo na státní zastupitelství. Trestní oznámení můžete podat buď ústně a nebo písemně. Trestní oznámení nemá žádnou oficiální podobu, jen musí být dostatečně určité, aby na jeho základě mohl policejní orgán začít vyšetřování.
Doporučuji jen, abyste v trestním oznámení trval na tom, že se ve věci cítíte být jako poškozený a že si přejete být do 1 měsíce informován o tom, jaké kroky byly ze strany orgánů činných v trestním řízení učiněny. Specifikovat o jaký se jedná trestný čin nemusíte, stačí, když napíšete, co se Vám stalo.
Máte pravdu, že trestní řízení není zpoplatněno a že usvědčuje státní zástupce. Ten však vždy nemusí mít shodné zájmy s poškozenými. Jako poškozený máte mimo jiné právo na náhradu škody v rámci trestního řízení. Tu za Vás ale státní zástupce nepodá. Nárok musíte uplatnit včas (tj. do začátku dokazování u hlavního líčení) a řádně (tj. musíte doložit jakým způsobem Vám škoda vznikla a vyčíslit ji).
Někdy se stává, že trestní soud o nároku poškozeného nerozhodne a odkáže jej do občanskoprávního řízení, v takovém případě nejenže musíte zaplatit soudní poplatky, ale i bez "pomoci" státního zástupce musíte žalovanému prokázat, že Vám škodu způsobil.
Stručně řečeno, doporučuji podat trestní řízení a rozběhne-li se trestní stíhání, podat i nárok na náhradu škody.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.