Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
V brzké době se budu muset dostavit na policejní oddělení kvůli podání vysvětlení. Po jedné předchozí zkušenosti (lhaní a překrucování ze strany policistů, nevydání kopie protokolu) bych se chtěl zeptat na následující. Je možné si celý výslech nahrát například na diktafon (telefon)? Pokud ano, je nutné na to policisty upozornit?

Mohu takový důkaz případně použít v dalším řízení, u soudu nebo dokonce zveřejnit? Doufám, že nebudu nic z toho pořebovat, ale pokud narazím opět na policty, kteří po zmínce o právu nepodávat vysvětlení začnou lhát, urážet a snažit se pozměnit výpověď, tak chci mít tentokrát "něco v ruce", tedy nějaký důkaz. Nechci však porušit žádný zákon, předpis či vyhlášku. Odpovědi, které jsem zatím našel si často protiřečí. Chtěl bych mít jistotu za jakých okolností si mohu záznam pořídit a později případně použít. A za jakých okolností mi v tom může být zabráněno. Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Nahrávat průběh vysvětlení byste musel mít svolení ze strany policistů. Nehledě na skutečnost, že nahrávka se kvůli rušičkám vůbec nemusí zdařit.
Doporučuji vzít s sebou právního zástupce, na kterého máte nárok. To je daleko spolehlivější nástroj pro regulérní průběh řízení než jeho nahrávání.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.