Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
V rámci vyšetřování, které proběhlo, mi bylo mimo jiné i nařízeno vyšetření psychiatrem. Vyšetření jsem podstoupila - v podstatě šlo pouze o krátkou schůzku, při které si lékař vzal kontakt na moji ošetřující lékařku, kterou potom požádal o detailní informace, které potom použil do své zprávy.

Žádné svolení o to, aby lékařka tyto informace poskytla po mě nikdo nechtěl a žádné jsem rozhodně ani policii, znalci ani lékařce nedala. Můj dotaz zní, jestli je tedy moje ošetřující lékařka na psychiatrii poskytla znalci oprávněně. Můj spis u lékaře obsahuje řadu věcí, které považuji za velmi soukromé a nechtěla jsem, aby se staly součástí spisu. Nenastala nějaká chyba v postupu? Mám možnost se proti tomuto postupu bránit? Děkuji, Zuzana

ODPOVĚĎ:
Lékařka sice podléhá povinné mlčenlivosti, ale orgánům činným v trestním řízení je povinna poskytnout přiměřenou součinnost, tedy poskytnout relevantní údaje ze zdravotní dokumentace či část zdravotní dokumentace.
tuto povinnost již uvedl i Ústavní soud, který se v rozhodnutí sp. zn. I. ÚS 321/06 ze dne 18.12.2006 zabýval ochranou soukromí a poměřování důvodu jejího snížení.
U psychiatrických posudků je složité stanovit, co jsou relevantní informace pro znalce. Záleží na tom, v jaké souvislosti jste byla vyzvána k podrobení se vyšetření psychiatrem. Doporučuji se poradit s lékařkou, která pokyny od znalce dostala.
Zdravotí dokumentace nemůže být obsahem spisu, obsahem spisu bude pouze znalecký posudek (příp. kopie zdravotních záznamů, které byly pro posudek použity).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.