Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Jak a kam mám poslat odvolání proti rozhodnutí policie o právní klasifikaci činu. Nedávno jsem byl napaden známým útočníkem. Bylo mi způsobeno zranění s třítýdenním léčením. Útočník se k napadení přiznal. Nyní policie klasifikovala tento čin jako přestupek. Chci se proti tomuto rozhodnutí odvolat.

Můžete mi tedy poradit jak odvolání podat a kam ho podat? Státnímu zastupitelstvu, nebo na vyšetřující útvar policie? Pokud podám stížnost na policii, která ten případ šetřila, tak to je snad zbytečné. Nebo musí policie tuto stížnost předat na příslušné Státní zastupitelství automaticky. Na které státní zastupitelstvo ji mohu podat? Jaká je lhůta na podání stížnosti? Děkuji, Hanuš

ODPOVĚĎ NA DOTAZ (odpovězeno 09.01.2012, dotaz č. 1072)
Jako oprávněná osoba podle § 142 trestního řádu musíte do 3 dnů od doručení usnesení policie podat stížnost podle § 143 trestního řádu k orgánu, který usnesení vydal.
Podnět k prošetření postupu policie adresujte dozorujícímu státnímu zástupci - tedy státnímu zástupci okresního státního zastupitelství, pod které policejní orgán spadá.
Nicméně jako poškozený se můžete stále domáhat náhrady škody, a to v občanskoprávním řízení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.