Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dostala jsem zákaz vstupu od svého otce do domu, jehož jsem spoluvlastnicí (zahrada, dům). Kde se mohu dožadovat práva, abych mohla získat přístup do domu na zahradu a hospodářské budovy. Nedostala jsem ani klíče. Kam se mohu obrátit k dovolání svých práv. Tamara

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě máte několik možností, jak nastalou situaci řešit:
1/ Můžete se obrátit na místně příslušný obecní úřad s žádostí o poskytnutí ochrany pokojného stavu. Dle § 5 Občanského zákoníku došlo-li ke zřejmému zásahu do pokojného stavu (tímto pokojným stavem bylo Vaše užívání domu a zahrady, které musí trvat určitou dobu), lze se domáhat jeho ochrany. Obecnímu úřadu můžete navrhnout, aby zásah do pokojného stavu předběžně zakázal a následně Vašemu otci uložil, aby byl obnoven předešlý stav (zejména tak, že Vám opět umožní vstup do domu a na zahradu).
2/ Můžete se také obrátit na soud s žalobou na vydání věci, v níž vylíčíte současnou situaci, prokážete, že k předmětným nemovitostem máte spoluvlastnická práva (nejlépe výpisem z katastru nemovitostí) a budete se opět domáhat vstupu do domu a na zahradu.
3/ Můžete také podat na svého otce trestní oznámení, neboť svým chováním se mohl dopustit trestného činu neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru dle § 208 trestního zákoníku (popřípadě by se dalo uvažovat i o spáchání přestupku proti občanskému soužití působením schválností dle § 49 odst. 1 písm. c) zákona o přestupcích).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.