Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje přítelkyně se před 6 lety rozvedla s manželem, se kterým žila skoro 20 let v obecním bytě.  Mezi rozvedenými manželi vznikla smlouva ověřená notářem, kdy Zuzana se vzdává všech jeho podnikatelských aktivit (tj. jak aktiv tak pasiv), ale zato se stává výlučnou majitelkou nájemní smlouvy na obecní byt.

Podotýkám, že Zuzana, než vznikla tato smlouva se od manžela odstěhovala, zrušila trvalé pobyt,protože v té době byla těhotná s novým přitelem a měla kde bydlet. Bývalý manžel měl povinnost do měsíce po rozvodu se odstěhovat a zrušit trvalý pobyt na této adrese. Nestalo se tak. Manžel se z bytu nevystěhoval a ani ji tam nechtěl pustit. Obecní byty se před dvěma lety zprivatizovaly a manžel tento byt koupil. Nikde nepřiznal, že vlastně byt dle smlouvy má patřit manželce. Všude jsme podepisovali (i já v tomto domě bydlím) čestná prohlášení, že vlastníme nájemní smlouvu, dávali OP a stvrzovali vše podpisy. Nikomu nic nepřiznal, byt koupil, a byt pronajímá. Můj názor je ten, že lhal, podvedl město, podvedl vznikající družstvo a právní úkony kolem jeho družstevního podílu jsou neplatné. On sice ten podíl mohl koupit, ale vlastnit ho nemůže a družstvo by ho mělo na základě smlouvy přepsat na Zuzanu, neboť po právní stránce byl proveden podvod. Nevím, zda je můj názor správný či ne. Prosím poradíte mi, zda je ještě nějaká šance a možnost získat tuto smlouvu zpět? Děkuji, Mirek

ODPOVĚĎ:
V tomto případě záleží dost na čase, který uplynul od podvodného jednání. Pokud bývalý manžel Vaší přítelkyně se svého podvodného jednání dopustil před více jak 3 lety, je právo Vaší přítelkyně na neplatnost daného právního úkonu promlčené (to znamená, že přítelkyně sice na bývalého manžela může podat žalobu na určení neplatnosti právního úkonu a na vydání bezdůvodného obohacení, ale musí počítat s tím, že pokud on namítne promlčení, žaloba bude zamítnuta). V takovém případě se můžete obrátit na Policii s trestním oznámením na spáchání podvodu bývalého manžela Vaší přítelkyně vůči obci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.