Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Umřel mi otec a zůstala po něm má maminka (64let) s neléčenou schizofrenií s těžkým psychickým defektem, svéprávná, plný invalidní důchod. Bydlí v rodinném domku, který je zcela neobyvatelný, nebezpečný pro ni a veřejnost. S vypětím sil jsme jí našli bydlení u příbuzných, ona však "vyšiluje"do všeho kope a řve na celou vesnici, že ji z domu nedostaneme. Dlouhodobě se chová zcela jako blázen, mluví nesmysly, chodí ve špinavých roztrhaných hadrech, vodu a hřeben nezná, nerozumí hodnotě peněz, dům zaplnila hadrami a veškerými myslitelnými odpadky, u doktora nebyla tak 20 let apod. - prostě neléčená schizofrenička. Na první pohled je jasné, že matka patří do ústavu.
1) Vzhledem k §196 Trestního zákoníka, jsme my jako její děti v principu povinni jí vyřídit nesvéprávnost, jelikož je to jediná cesta jak ji z té zbořeniny dostat? Vzhledem ke statice nemovitosti může část domu zabít občasné procházející a my jako budoucí spoluvlastníci nemovitosti poneseme za to spoluzodpovědnost, jelikož nemáme v plánu se zříci dědictví.
2) Kdybychom - teoreticky - mamku nechali být, dědictví a tedy i spoluzodpovědnosti za dům se zřekli, je pravděpodobné, že obec či někdo ze sousedů stejně časem podá podnět a vyřídí její nesvéprávnost? Může nás následně obec žalovat, že jsme se o mámu nepostarali a zapříčinili třeba i neštěstí, nezajistili ji alespoň bezpečné bydlení a léčení, tedy vlastně nesvéprávnost?
Děkuji, Jonáš


ODPOVĚĎ:
Prvně zkuste maminku umístit do léčebny. Při správné kombinaci léků se dá se schizofrenií žít (byť pod totálním dohledem příbuzných, kteří se zavážou k péči o pacienta, ale dá se žít normálně mezi lidmi). Nebo ji můžete v léčebně nechat v klidu dožít. Samozřejmě musíte počítat s ekonomickou stránkou věci. Pokud chcete sáhnout k takové radikalitě, že matku necháte prohlásit za nesvéprávnou, sebe necháte ustanovit jejím opatrovníkem a pak vyřešit opravy nebo prodej domu, můžete tak učinit.
Návrh na zahájení řízení může podat buď zdravotnické zařízení, ve kterém je nemocný hospitalizovaný, nebo kdokoliv, kdo má podklady a zájem ve věci jednat – takže i obec nebo sousedi.
Pochybujte ale, že sousedi se budou pouštět do soudních řízení.
Nemyslím si, že alternativa uvedená v otázce č. 2 je vhodná a lidská. Odpovědnosti za majetek byste se sice zbavili a za jednání matky by Vás nikdo nemohl postihovat,ale zvažte ten krok dobře. Nejste automaticky ze zákona povinni návrh na zbavení způsobilosti k právním úkonům podat. Chcete-li matku nechat zbavit způsobilosti k právním úkonům, tak podnikněte příslušné kroky, ale nesvalujte odpovědnost za jednání za cizí lidi.
Ustanovení § 196 se používá jako postih pro rodiče, kteří se nestarají o své dítě, ke kterému jsou vázáni vyživovací povinností stanovenou soudem (rozvedení manželé). Nepostihuje děti, kteří nejeví o rodiče zájem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.