Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám trvalý pobyt v domě na pěší zóně v Karlštejně. Problém s parkováním auta. Vlastním v domě obchod na prodej zmrzliny a před obchodem je prostor na parkování auta – na mém pozemku, pokud tam auto postavím, JEDNO KOLO zasahuje do pěší zóny. Starosta obce spolu s městskou policií nám zakazují tam parkovat, protože JEDNO KOLO zasahuje do pěší zóny.

Hrozí mi sankce? Mají na to právo? Druhý dotaz: má právo starosta a městská policie řešit, že parkuji před svojí garáží (místo před garáží patří druhému vlastníkovi domu, který poslal na obec udání). Na pěší zóně je celkový zákaz stání. Všichni obyvatelé, co zde bydlí toto musí respektovat? Dům je rozdělen ideální polovinou a tak není nikde vymezeno, že místo před garáží není naše. Garáž je naše. Z garáže není možné vyjet nebo na ní zajet pokud tam parkuje jiné vozidlo (druhého majitele domu). Místo před stánkem je na pozemku našeho domu, ale auto se na pozemek vejde 3-mi koly, jedno kolo kouká do pěší zóny a proto nelze parkovat na mém parkovacím místě? Děkuji Zdenka

ODPOVĚĎ:
Dle § 39 odst. 5 zákona o silničním provozu (361/2000) v pěší zóně je stání dovoleno jen na místech označených jako parkoviště. Dále za účelem organizování dopravy může obec v obecně závazné vyhlášce obce vydané v přenesené působnosti vymezit místní komunikace nebo jejich úseky v obytné zóně, které nelze užít ke stání nákladního vozidla nebo jízdní soupravy.
Tedy de facto pokud není dané místo vymezeno jako parkoviště a současně se nachází v pěší zóně, není možné na něm parkovat, i když na něj zasahuje pouze malá část vozidla. Jedná se nicméně o striktní výklad, je otázkou, zda by se soud k tomuto stavil totožně. Hrozí zde pokuta ve výši 1.500-2.500 Kč.
K Vašemu druhému dotazu: jak je uvedeno již výše, parkování v pěší zóně má speciální pravidla, kdy je možné pouze parkovat na místě označeném jako parkoviště.
Pokud je pozemek v podílovém spoluvlastnictví (ideální polovina), pokud se s druhým spoluvlastníkem nedohodnete, která část (prostorově určená) je tou Vaší polovinou, nelze takto postupovat a dovozovat, že vzhledem k tomu, že garáž je Vaše, tak ta Vaše polovina na pozemku je právě ta před Vaší garáží. Vámi použitá argumentace by byla přípustná pouze za situace, kdy by zde mezi Vámi a druhým spoluvlastníkem byla dohoda o tom, že Vaše polovina na pozemku je prostorově vymezena částí pozemku před garáží.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.