Počet stránek ve webu: 43.152

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jedná se o pravomocný trestní příkaz ve věci zpronevěry, jenž nabyl právní moci dne 14.3.2015 s uloženým trestem odnětí svobody v trvání 12 měsíců na zkušební dobu 24 měsíců. Současně uloženo zaplatit 367.022 Kč poškozené společnosti společně a nerozdílně s dalším odsouzeným dalších 127.000 Kč.

Jednalo se o to, že zaměstnavatel (kamarád) měl dorazit na víkendovou oslavu narozenin dětí, kterou na rychlo zrušil. Příteli, kterého v té době zaměstnával, jako prodavače - skladníka, kterému zabavil klíče od zaměstnání v pátek a přes víkend provedl inventuru a v pondělí po příchodu do práce dostal přítel okamžitou výpověď na paragraf, jelikož zaměstvatel zjistil, že na skladě chybí výrazné množství zboží a nesouhlasí pokladny. Sklad byl otevřený, byl součástí firemní prodejny, zároveň na skladě pracovali (přímo mezi regály), technik, příjemce objednávek a další dva prodavači, kteří se vzájemně na pokladnách střídali.
Zaměstnavatel přisoudil část škody příteli na základě přítelem podepsaných přijímacích listů od zboží z centrálního skladu a věc oznámil příslušnému oddělení kriminální policie, kam přítele následně předvolali. Vinu popřel, přesto však došlo k velmi rychlému odsouzení pomocí trestního příkazu. Po okamžitě výpovědi, zaměstvatel příteli nevydal dlužnou část mzdy (stravenky) a poměrnou část mzdy za měsíc, ve kterém dostal výpověď a již tomu budou dva roky, co nemá ani po urgencích zápočtový list. Celá vzniklá situace nás finančně srazila, vzhledem k tomu, že já jsem byla na rodičovské dovolené. Příteli se podařilo naštěstí rychle najít práci a žije trestně bezúhonným životem (v předcházejících letech nebyl nikdy trestně stíhán). 12.12.2016 jsme převzali dopis od soudu ve věci rozhodování o případné přeměně podmíněného trestu. Soud odkazuje na to, že po kontrole spisů zjistil, že přítel zatím neuhradil nic ze způsobené škody. (Dopis soudu v příloze). Problém je v tom, že částka je nad naše finanční poměry, přesahuje 400.000 Kč. Do září 2016 jsme spláceli finanční závazky bance, přítel je v registru dlužníků, majetek nemá, bydlíme v pronajatém bytě a já jsem na rodičovské dovolené ve výši 3800 Kč, ke které pobírám příspěvek na bydlení na pronajatý byt, ve kterém žijeme. Máme spolu 4 děti (nar. 2010, dvojčata 2011 a dcera 2015), přítel si vydělá cca 23 - 25.000 Kč měsíčně, náklady na bydlení včetně energii máme přes 20tis., školka cca 3000 - 4000 Kč a další. 10/2016 jsme doplatili půjčky. Můžeme splácet max. 2000 Kč měsíčně. Prosím je nějaká cesta, jak se bránit přeměně trestu. Pokud by se tak stalo, já sama neuplatím bydlení a ostatní náklady. Přítel je v současné chvíli hlavním živitelem a přeměna trestu by pro nás byla naprosto likvidační. Částka, kterou má uhradit je pro nás nezaplatitelná, teď si můžeme dovolit po 2.000 Kč splácet, ale více nemáme. Nemůžeme si dovolit, ani věc předat právnímu zástupci. Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Dle 83 trestního zákoníku může soud výjimečně vzhledem k okolnostem případu a osobě odsouzeného ponechat podmíněné odsouzení v platnosti, i když odsouzený zavdal příčinu k nařízení výkonu trestu, a
a) stanovit nad odsouzeným dohled,
b) přiměřeně prodloužit zkušební dobu, ne však o více než dvě léta, přičemž nesmí překročit horní hranici zkušební doby stanovené v § 82 odst. 1, nebo
c) stanovit dosud neuložená přiměřená omezení a přiměřené povinnosti uvedené v § 48 odst. 4 směřující k tomu, aby vedl řádný život.
Tedy je zde možnost, že podmínka nebude přeměněna na nepodmíněný výkon trestu odnětí svobody, zde ovšem záleží na úvaze soudu.
Co se týká splátek, zkuste (Váš přítel) podat žádost o splátkový kalendář, kterou odůvodněte Vašimi finančními možnosti splácení a Vaší finanční situací.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.