Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ublížení na zdraví od souseda: přítel dcery má matku a ta žije s přítelem mé dcery v panelovém domě. Soused pod nimi má problém, že pouze po bytě chodí. Bydlí tam pouze oni 2 dospělí ve 3 pokojovém domě a normálně chodí do práce, takže minimálně 10 hodin tam nejsou. Minulý týden došlo k propíchání pneumatik na automobilu a dnes (28.11.2016) to vyvrcholilo v 6 hodin ráno opařením muže a rozbitím nosu.

Tento incident byl nahlášen na Policii ČR a bylo zapotřebí ošetření v nemocnici. Mám strach o moji dceru, protože ta navštěvuje přítelovu matku (jako nastávající tchyni). Tento soused je asi nervově labilní a může dojít k horšímu napadení, třeba nožem nebo zbraní, denně je spousta takových případů. Pokud jdou na návštěvu třeba v neděli nemůžou mluvit normálně pouze šeptat a vůbec nemůžou chodit po bytě. Toto přeci není normální, přeci byt slouží na bydlení. Prosím jaké předběžné opatření můžou žádat po policii? Předem děkuji za Vaši odpověď Anežka

ODPOVĚĎ:
Policie jako taková předběžné opatření nemůže vydat. Policie Vám může poskytnout pouze krátkodobou ochranu (§ 50 zákona o policii ČR).
V úvahu zde přichází teoretická možnost podat návrh k civilnímu soudu, aby soud vydal předběžné opatření, který by bylo nařízeno sousedovi, aby se zdržel setkávání s vámi, nicméně za situace, kdy obýváte totožný dům, je otázkou, zda by soud k něčemu takovému přistoupil. Tento návrh by bylo možné podat pouze za situace, kdy by zde již bylo faktické nežádoucí chování směrem k Vaší dceři (pokud by navrhovatelem tohoto předběžného opatření byla Vaše dcera).
Jinak zde bohužel zbývá pouze možnost ponechat věc v rukou policie, která je povinna prošetřovat nežádoucí chování osob a může takovou osobu např. zadržet, pokud jsou k tomu splněny zákonem stanovené
podmínky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.