Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sousedi prarodičů pořád sedí venku před panelovým domem na lavičkách, a "drbou"- všechny. Jedné akademicky vzdělané starší ženě z poštovní schránky vzali doporučený dopis z banky, aby se dozvěděli její věk. Problém je ten, že to dosvědčí pouze ona, protože je viděla, jak jsou u její schránky, a jak ji uviděli, tak se rozutekli, a měla tam otevřený dopis.

Jednou šla do bytu, a jeden z těch sousedů jí řekl: "Proč chodíte oblékána jako mladá? ". Paní na ně reaguje úzkostí, a dochází na psychoterapie. Když jde kdokoli okolo domu, tak se koukají z oken, kdo jde. Jaký doporučujete další postup? Lze na ně podat stížnost za urážku a cti, nebo za porušení soukromí. Probíhalo tam kvůli tomu i policejní šetření. Děkuji, Zbyšek.

ODPOVĚĎ:
Je zde možnost podat na tyto osoby trestní oznámení, kdy dle závažnosti je možné dané jednání (pomluvy) postihnout jako přestupek proti občanskému soužití (§ 49 zákona o přestupcích, dostupný zde: portal. gov.cz), popř. v závažnější formě jako trestný čin pomluvy (§ 184 trestního zákoníku).
Trestní oznámení na tyto osoby může podat kdokoliv, nemusí to být nutně jen tato paní.
Co se týká otevírání dopisů, dané jednání by teoreticky bylo možné postihnout jako trestný čin porušení tajemství dopravovaných zpráv (§ 182 trestního zákoníku), popř. i trestný čin porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí (§ 183 trestního zákoníku).
Dále je zde také možnost domáhat se žalobou podanou u civilního soudu, aby se tyto osoby daného jednání zdržely. Je možné v této věci jim zaslat předžalobní upomínku, ve které budou vyzváni, aby se zdrželi svého nevhodného chování (je nutné specifikovat) – toto by ovšem musela učinit přímo dotčená paní, kterou pomlouvají. V případě vedení sporu u soudu by bylo stěžejní dokazování jejich chování, tedy především svědeckými výpověďmi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.