Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem prodáváme věci po jeho dceři. Věci prodávám já, na nejmenované sociální síti s mojí fotkou a mým jménem a názvem bydliště. V komentáři pod jistou fotkou, se objevil komentář od jeho bývalé partnerky doslovně cituji: "tato čtyřkolka je kradená, nekupovat prosím, na paní bude dáno trestní podání".

Samozřejmě mě to poškozuje, vidí to lidé z okolí. Je možné podat trestní oznámení za pomluvu? Nebo je to jen boj s větrnými mlýny. Komentář mám zdokumentovaný a vyfocený. Bohužel účtenku od čtyřkolky již nemáme. Jen svědectví sousedů, že ta čtyřkolka patří nám, a stojí v kolárně dlouho. Mohu dohodou nebo soudně požadovat odškodné za poškození dobrého jména nebo veřejnou omluvu? Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Trestní oznámení podat můžete – toto právo náleží každé osobě. Dle intenzity zásahu je možné toto jednání považovat (při splnění zákonem stanovených podmínek) za trestný čin pomluvy, popř. přestupek.
Problém ovšem bude v dokazování, nejlepším důkazem je samozřejmě účtenka o koupi čtyřkolky na Vaše jméno, nicméně toto neznamená, že máte svázané ruce. Svědectví sousedů může být užitečné, samozřejmě by se také dále posuzovalo, zda bývalá partnerka se domáhala svého domnělého vlastnického práva apod.
Dále je zde možnost domáhat se ochrany svého jména a dobré pověsti u civilního soudu, ovšem i zde vyvstává problém s prokázáním vlastnického práva ke čtyřkolce. Nicméně můžete alespoň tuto paní písemně vyzvat (předžalobní výzva) k tomu, aby se zdržela tohoto jednání a odstranila jeho následky s uvedením, že se v opačném případě budete domáhat svých práv u soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.