Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

10.7.2016 mi byl zadržen ŘP Policií ČR kvůli tomu, že jsem nadýchal alkohol ve výši 0,36 promile v dechu. Z důvodu toho, že je pro mě existenčně důležitý jsem podnikal kroky, abych alespoň co nejdříve mohl tento problém řešit a spojil jsem se s úřednicí ze správního oddělení. Téměř každý druhý den s ní telefonuji, zda to již Policie předala k nim a stále nic, což už je 5 týdnů.

Oni mají snad zákonnou lhůtu 1 měsíc na předání. Dozvěděl jsem se, že pokud Policie ČR nepředá tento problém ve stanovené lhůtě příslušnému úřadu, mohl bych žádat o jeho navrácení. Toto samozřejmě nemám podloženo, a tak bych se rád zeptal zde, jestli byste mi mohli poradit. Děkuji, Bedřich.

ODPOVĚĎ:
Zadržení řidičského průkazu je upraveno v § 118b a § 118c zákona o silničním provozu.
Policista je oprávněn z důvodů uvedených v § 118a/1 písm. a) až h) zákona o silničním provozu (mimo jiné se jedná o podezření na řízení vozidla pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek) zadržet řidičský průkaz.
Po zadržení řidičského průkazu je Policie ČR povinna:
- oznámit bez zbytečného odkladu zadržení řidičského průkazu registru řidičů,
- písemně oznámit zadržení řidičského průkazu obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, v jehož územním obvodu k zadržení řidičského průkazu došlo; toto oznámení je Policie ČR povinna odeslat (spolu se zadrženým řidičským průkazem) bez zbytečného odkladu, nejpozději následující pracovní den po dni zadržení řidičského průkazu.
Dle znění dotazu lze usuzovat, že lhůta pro odeslání zadrženého řidičského průkazu obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností nebyla Policií ČR ve Vašem případě dodržena.
Obecní úřad obce s rozšířenou působností do 5 pracovních dnů ode dne doručení oznámení o zadržení řidičského průkazu zahájí řízení, na základě něhož lze rozhodnout o zadržení řidičského průkazu do doby pravomocného rozhodnutí o přestupku nebo o trestném činu (§ 118c/1 zákona o silničním provozu).
V ideálním případě by tedy měl být postup následující:
1/ Policie ČR zadrží řidičský průkaz,
2/ nejpozději následující pracovní den po zadržení řidičského průkazu odešle Policie ČR zadržený řidičský průkaz příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností (spolu s oznámením o zadržení řidičského průkazu),
3/ obecní úřad obce s rozšířenou působností zahájí nejpozději do 5 pracovních dnů od doručení oznámení o zadržení řidičského průkazu (resp. ode dne doručení zadrženého řidičského průkazu) řízení, v němž rozhodne, zda bude řidičský průkaz dále zadržován či nikoli.
Dle § 118c/2 písm. a) zákona o silničním provozu je obecní úřad obce s rozšířenou působností povinen vrátit řidiči bez zbytečného odkladu zadržený řidičský průkaz, pokud nerozhodne o zadržení řidičského průkazu podle § 118c/1 zákona o silničním provozu.
Ze znění shora uvedeného § 118c/2 písm. a) zákona o silničním provozu bylo v minulosti dovozováno, že obecní úřad obce s rozšířenou působností je povinen vrátit řidiči zadržený řidičský průkaz, pokud nezahájí příslušné správní řízení ve lhůtě 5 pracovních dnů od doručení oznámení o zadržení řidičského průkazu. Tento výklad § 118c zákona o silničním provozu byl však judikaturou opakovaně označen za nesprávný. Konkrétně lze v této souvislosti poukázat na rozsudek Nejvyššího správního soudu sp. zn. 7 As 45/2013, ze dne 28. 11. 2013, nebo usnesení Ústavního soudu sp. zn. II. ÚS 1474/14, ze dne 10. 6. 2014.
Soudy bylo v tomto případě dovozeno, že pětidenní lhůta nemá prekluzivní (propadný) charakter (tzn. že s marným uplynutím této lhůty by bylo obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností znemožněno zahájit příslušné řízení), nýbrž se jedná toliko o lhůtu pořádkovou (jejíž nedodržení tyto účinky nemá).
Přestože ve Vašem případě spočívá problém nikoli v pětidenní lhůtě, nýbrž ve lhůtě jednoho pracovního dne, v jejímž rámci je Policie ČR povinna odeslat obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností oznámení o zadržení řidičského průkazu, lze dle mého názoru vztáhnout závěry shora uvedené judikatury rovněž na Vaší situaci (tzn. že předmětná jednodenní lhůta má pouze pořádkový charakter, tzn. že pokud bude ze strany Policie ČR tato lhůta zmeškána, bude možné předmětné správní řízení stále zahájit).
Přehledné shrnutí problematiky zadržení řidičského průkazu naleznete např. zde:
http://www.epravo.cz/top/clanky/k-zadrzeni-ridicskeho-prukazu-100587.html
V současné chvíli Vám zejména doporučuji směrovat urgence nikoli na obecní úřad obce s rozšířenou působností, nýbrž přímo na Policii ČR. Není samozřejmě vyloučeno, abyste z důvodu liknavosti Policie ČR podal stížnost. Za určitých okolností je rovněž možné, abyste požadoval náhradu újmy (škody), která Vám v důsledku protiprávního postupu (resp. pasivity) Policie ČR vznikla. Pro učinění konkrétnějšího závěru stran Vašeho práva na náhradu újmy (pokud Vám samozřejmě nějaká vznikla) by bylo nutné znát více podrobností.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 361/2000 Sb. , o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.