Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem s přítelem 7 let (2009-2016) a z toho 4 roky spolu žijeme (2012-2016), tento týden mě zastavila cizí žena a tvrdila, že s ním měla půl roku sexuální vztah. Ona nemá žádné důkazy, tvrdí, že vše smazala. Můj přítel jí vůbec nezná. Viděl ji prvně. Může doložit i výpis hovoru, že si s ní nikdy nepsal.

Jsme z toho hodně špatní, já příteli věřím. Jak se můžeme proti tomu nařčení bránit? Je na takovouto pomluvu nějaký zákon? Připadá nám to, jako by si to s ní někdo domluvil a nás chtěli rozdělil. Děkuji za odpověď. Ivana

ODPOVĚĎ:
Možností je zde několik. Můžete se (resp. Váš partner) žalobou v civilním řízení domáhat, aby tato žena upustila od daného jednání (šíření smyšlených a nepravdivých tvrzení) a případně odstranila následky tím způsobené (pokud je to reálné).
Dále je zde teoretická možnost postihu takového jednání jako přestupku proti občanskému soužití, kterého se dopustí ten, kdo mj. jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch.
V případě značné intenzity zásahu je zde možnost postihu za trestný čin pomluvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.