Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Existuje nějaký důvod, kdy je možné porušit zákaz řízení motorových vozidel? Třeba když jde o život, havárie atd. ? Karel

ODPOVĚĎ:
V obecné rovině platí, že každé porušení takového zákazu má svůj negativní důsledek. Nicméně jak sám uvádíte ve svém dotazu, za určitých okolností není shledána protiprávnost takového jednání (porušení daného zákazu řízení motorových vozidel).
V této souvislosti hovoříme o tzv. okolnostech vylučujících protiprávnost, jako je např. krajní nouze, nutná obrana apod.
Tyto okolnosti způsobují, že jednání, které by za jiných okolností bylo protiprávní, protiprávním jednáním není, jelikož jsou zde skutečnosti, které takové jednání činí „žádoucím“.
Jde např. o Vámi zmiňovaný případ porušení zákazu řízení motorových vozidel z důvodu záchrany života (situace, kdy je potřeba osobu neprodleně dopravit do nemocnice a není zde jiná možnost jak dovoz této osoby motorovým vozidlem, které bude řídit osoba, která má zákaz řízení).
Nelze ovšem paušalizovat – zákon nevymezuje konkrétní případy, kdy takové jednání není protiprávní, ale naopak žádoucí, vždy se vychází z konkrétních okolností, které jsou posuzovány a zohledňovány.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.