Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve skladu s ceninami, 04/2016 mi přidělili kolegu, v té době jsem byla ve svízelné finanční situaci a on sám se ochotně nabízel s finanční pomocí, kterou nechce vrátit. Podotýkam nikdy jsem ho já sama o nic nežádala. Po nějaké době začalo z jeho strany sexuální obtěžování. Šla jsem věc nahlásit na vedení firmy.

On mi začal vyhrožovat, že řekne skutečnost dluhu. A tak také učinil. Nemám problém mu vše splatit. Zpětně vystavil smlouvu o půjčce, kterou jsem podepsala a splátku poslala. A z jeho strany vše trvá, neustále SMS, tlačí na mě ať podám výpověď a stáhnu obvinění ze sexuálního obtěžování. Nejhorší je, že netuším, co řediteli přímo řekl. Ale zdá se, že je vše na jeho straně. Předem moc děkuji, jsem zoufalá. Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že k tomuto sexuálnímu obtěžování dochází na pracovišti, je nutné se obrátit nejdříve (nejlépe za přítomnosti svědků či písemně) na zaměstnavatele, protože ten je povinen zajistit, aby nedocházelo mezi zaměstnanci k diskriminaci, přičemž za diskriminaci se považuje i obtěžování ze strany jiného zaměstnance. Pokud by zaměstnavatel byl nečinný, vystavuje se riziku uložení pokuty ze strany inspekce práce. V této věci můžete podat i podnět na inspekci práce.
Další možností je obrátit se na policii a žádat prošetření chování kolegy policií. V úvahu přichází postih za některý trestný čin, popř. přestupek.
Dále je možné se bránit žalobou u soudu v občanském soudním řízení, kdy se můžete domáhat, aby se kolega daného chování zdržel, odstranil následky takového chování (pokud jsou) a event. Vám zaplatil přiměřené zadostiučinění.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.