Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pohybuji se ve světě marketingu doporučení (MLM), kde se zabývám několika projekty. Toto prostředí je širokou veřejností stále považováno za podvodné a s tím souvisí i můj dotaz. Jak se mohu bránit proti člověku (webmasterovi diskuzního webu), kdo mne označí doslova za podvodníka?

Snažím se pomáhat lidem, aby dosáhli své finanční svobody, dle mého nejlepšího vědomí a svědomí. Pokud někdo daný projekt odsuzuje, ať si píše svoje recenze, ale přímo jmenovitě označovat lidi za podvodníky se mi nelíbí. V tomto podnikání to má samozřejmě i negativní dopad na moji činnost. Děkuji,
http://ekonomicka.poradna.net/a/comments/4102-dalsie-lietadlo-z-vychodu-kairos-technologies-a-jeho-pyramida
Mohu podat trestní oznámení pro podezření z trestného činu pomluvy, event. požádat formou žaloby soud o smazání diskuze o mé osobě? Děkuji, Richard

ODPOVĚĎ:
V obecné rovině platí, že provozovatel webových stránek neodpovídá za obsah informací vložených uživatelem na jeho stránky (typicky do diskuzí, apod.).
Nicméně z tohoto pravidla existují výjimky.
Dle ust. § 5 odst. 1 zákona č. 480/2004 Sb. , poskytovatel služby, jež spočívá v ukládání informací poskytnutých uživatelem, odpovídá za obsah informací uložených na žádost uživatele, jen
a) mohl-li vzhledem k předmětu své činnosti a okolnostem a povaze případu vědět, že obsah ukládaných informací nebo jednání uživatele jsou protiprávní, nebo
b) dozvěděl-li se prokazatelně o protiprávní povaze obsahu ukládaných informací nebo o protiprávním jednání uživatele a neprodleně neučinil veškeré kroky, které lze po něm požadovat, k odstranění nebo znepřístupnění takovýchto informací.
Tedy za situace, kdy jsou o Vás uváděny údaje, které jsou dle Vašeho názoru protiprávní, můžete provozovatele daných webových stránek upozornit na protiprávnost takových informací a požadovat jejich smazání z takových internetových stránek. Pokud tak provozovatel neučiní, stává se odpovědným za obsah takových příspěvků.
Dále se můžete pomoci tzv. předžalobní výzvy obrátit přímo na autora příspěvku a požadovat, ať se zdrží tohoto protiprávního jednání a smaže příspěvek. Jinak je zde možnost se vůči němu domáhat práva na ochranu Vaší osobnosti – zejména dobrého jména, pověsti, cti apod. a požadovat kromě zdržení se takového jednání i případně náhradu nemajetkové újmy v penězích.
Kromě výše uvedené možnosti se můžete obrátit na policii a podat trestní oznámení – podezření ze spáchání trestného činu pomluvy, kdy bude ze strany policie prověřováno, zda došlo k naplnění všech znaků tohoto trestného činu. Teoreticky přichází v úvahu také přestupek proti občanskému soužití dle ust. § 49 přestupkového zákona. V těchto případech ovšem závisí na tom, jak bude toto jednání posouzeno ze strany příslušných státních orgánů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.