Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem členem bytového družstva, které 2013 privatizovalo obecní dům se šesti byty. Dům měl v době privatizace volné tři byty a ve zbývajících třech bytech bydleli oprávnění nájemci ze zmiňovaných třech rodin. Plán byl takový, že tři volné byty se přidělí rodinným členům oprávněných nájemců. Každý z těchto bytů má rozdílnou kvalitu a vybavení.

Ještě v době než se předsedkyně nastěhovala do zrekonstruovaného bytu jsem svolal členskou schůzi a nabídl družstvu částku 100.000 Kč za přidělení zrekonstruovaného bytu mému synovi, který je též členem družstva. Tato nabídka nebyla ostatními členy družstva jednohlasně přijata. V zápisu z členské schůze je i jmenovitě uvedeno kdo hlasoval proti. Hlavně předsedkyně. Nejde ze strany předsedkyně, která z osobních zájmů odmítla přijmout částku 100.000 Kč pro družstvo, aby mohla nejkvalitnější byt obsadit sama o trestný čin špatné hospodaření se svěřeným majetkem? Jaký je případný postih? Zvažuji trestní oznámení na předsedkyni. Děkuji za odpověď. David

ODPOVĚĎ:
Obávám se, že v tomto případě s trestněprávním řešením problému nebudete úspěšný. Předně je třeba uvést, že trestní řízení se řídí zásadou ultima ratio, což volně řečeno znamená, že pakliže si lze záležitosti urovnat bez trestního rozměru, pak má tento „netrestní“ způsob řešení přednost. V tomto případě jste byl, pokud to dobře chápu, přehlasován. Obecně platí, že nikdo nemůže jiného nutit, co zákon neukládá. Avšak také platí, že každý má právo brát se za svá práva. Pokud nedošlo ke zmanipulování hlasování, nátlaku či diskriminaci nebo k jinému závadnému chování, pak byl způsob odmítnutí Vaší nabídky v pořádku dokonce i v civilněprávní rovině, natož pak v trestní. Navíc orgány činné v trestním řízení by musely předsedkyni prokázat naplnění znaků skutkové podstaty některého z trestných činů, z nichž mnohé vyžadují úmysl. A ten by se v tomto případě jen velmi těžko prokazoval.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.