Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Promlčecí doba v případě křivého svědectví, podaného od prvopočátku po incidentu, v přípravném trestním řízení jako svědek a jako svědek před soudem. Před sedmi lety, coby zcela bezúhonný, jsem byl napaden kriminální osobou. Ve věci proti mě bylo vedeno trestní řízení, kde jsem byl i nepravomocně odsouzen.

Toliko soudní řízení trvalo tři roky, konalo se 7 stání (! ). Svědčila proti mě spřátelená osoba útočníka. Znalec spolehlivě i při stání před soudem její svědectví vyvrátil. Ve věci jsem byl zcela zproštěn obžaloby pro nutnou obranu. Státní zástupce se neodvolal. Mohu podat i po několika letech proti této osobě trestní oznámení pro křivé svědectví, eventuálně se domáhat odškodnění mi tímto vzniklé, které jsem promeškal uplatnit u státu? Děkuji za odpověď. Kamil

ODPOVĚĎ:
Délka promlčecí doby trestného činu se odvíjí podle výše trestu, který za něj je možné uložit. Za trestný čin křivého svědectví (správně křivé výpovědi) lze uložit trest odnětí svobody na 6 měsíců až tři léta. Trestní odpovědnost za tento trestný čin tak dle ust. § 34 odst. 1 písm. d) trestního zákoníku zaniká uplynutím promlčecí doby, která činí 5 let. Tedy trestní oznámení v této věci má smysl, pokud dosud neuplynulo pět let ode dne spáchání tohoto činu.
Škodu, která Vám vznikla, můžete uplatnit po případném zahájení trestního řízení v této věci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.