Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

28.12.2015 mi utekl pes a zamířil přímo na hlavní silnici. Sedla jsem pro to do auta a zamířila za ním. Po té mě zastavila hlídka policie a požádala mě o dýchnutí. Uvědomila jsem si, že před několika hodinami jsem požila alkohol tak jsem raději odmítla. Musela jsem na místě složit kauci Kč 40000, - (tu přivezl přítel) a odevzdat řidičský průkaz.

Teď mi přišlo oznámení o zahájení správního řízení o přestupku a předvolání k ústnímu projednání. Můj dotaz spočívá v tom, co asi nejlepší můžu říct na svoji obhajobu a jaký postih mám očekávat. Děkuji, Žofie

ODPOVĚĎ:
Jako řidička motorového vozidla jste povinna se podrobit vyšetření za účelem zjištění, zda nejste pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky (ust. § 5 odst. 1 psím. f), g) zákona o silničním provozu).
Pokud se odmítnete tomuto vyšetření podrobit, dopouštíte se přestupku dle ust. § 125c odst. 1 písm. d) tohoto zákona, za který je možné uložit pokutu ve výši 25.000,- Kč až 50.000,- Kč.
Konkrétní výše pokuty se odvíjí od konkrétních okolností činu a dále od osoby pachatele – zda mu byla již v minulosti uložena pokuta za tento přestupek, zda se dopustil jiných přestupků v silničním provozu apod.
Dále Vám hrozí zákaz činnosti (řízení motorových vozidel) v délce 1-2 roky.
Za této situace se jeví jako jedna z možností obhajoby přiznání se k jednání spolu s vysvětlením důvodů, které k tomuto jednání vedly, což by následně bylo zohledněno při stanovení výše pokuty, nicméně bez znalosti konkrétních okolností nelze nejvhodnější způsob obrany stanovit, proto výše uvedené považujte za nezávazné doporučení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.