Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Manžel 06/2015 objednal na www.sbazar.cz koloběžku, předem zaplatil 3900Kč (poštovní poukázkou), koloběžka mu ale nebyla zaslána, trestní oznámení na policii. Po té od prodávajícího přišel poštou balík, kde ale nebyla koloběžka, ale obnošené šatstvo a použitý mobil, nic z toho nebylo objednáno, takže manžel věci opět zabalil a poslal zpět na adresu prodávajícího, balík se ale jako nevyzvednutý vrátil zpět manželovi a věci máme doma.

V současné době je případ u přestupkové komise, kde jsme uplatnili nárok na náhradu majetkové škody, mám právo na náhradu škody i za poštovné, kdy jsme posílat balík zpět, peníze prodávajícímu nebo oznámení činu policii? Dalo by se jednání prodávajícího posuzovat jako podvod a máme nějakou šanci na vymožení uhrazené částky nebo dodání koloběžky, jaké doklady budu potřebovat? Co dělat s neobjednaným zbožím, které nelze vrátit zpět, protože odesílatel si balík nevyzvedl? Děkuji, Karolína

ODPOVĚĎ:
Plnění jiné věci je považována za vadné plnění. Ve Vašem případě máte právo při vadném plnění na dodání chybějící věci (koloběžky) či odstoupení od smlouvy, přičemž svou volbu musíte oznámit při oznámení vady provádějícímu nebo bez zbytečného odkladu po tomto oznámení vady. Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda jste volili možnost odstoupení od smlouvy, či dodání koloběžky.
V případě volby odstoupení od smlouvy by se uzavřená smlouva zrušila a strany by byly povinny si vrátit již poskytnuté plnění, tedy Vám by vznikl nárok na vrácení zaplacených 3.900,- Kč. V případě, že by peníze nebyly vráceny, je možné zaslat prodávajícímu předžalobní výzvu (Vzor zde: http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014) a v případě, že by prodávající ani na tuto výzvu nereagoval a peníze nevrátil, je zde možnost podat návrh na soud. Výzvu stačí zaslat doporučeně, i když si ji prodávající nevyzvedne, můžete se následně obrátit na soud.
V případě volby dodání chybějící věci (tedy koloběžky) opět pokud by nedodal ve stanovené lhůtě, můžete postupovat obdobně jako v případě žádosti vrácení peněz, tedy žaloba na soud (tady je nutné ovšem žádat vydání věci – koloběžky, nikoliv peněz), anebo můžete od smlouvy odstoupit a opět se obrátit na soud a žádat vrácení peněz (podle výše uvedeného odstavce).
Co se týká balíku, který Vám došel. Zde stačí výzva prodávajícímu (můžete ji učinit současně s výše uvedenými výzvami), aby si tento balík převzal a upozornit jej, že pokud tak ve stanovené lhůtě neučiní, budete postupovat v souladu s ust. § 2126 občanského zákoníku a tento balík prodáte.
Nárok na vrácení poštovného můžete uplatnit jako škodu- Pronájem bytu členovi rodiny - odvod daně

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.