Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na můj pozemek (les) padl strom ze sousedního lesa. Upozornila jsem telefonicky majitele, aby ho odstranil. Po roce bez reakce jsem ho chtěla uklidit spolu se svými vývraty. Při tom mě přistihl majitel a chce mě žalovat za odcizení stromu. Na čí straně je právo? Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Dle ust. § 1042 občanského zákoníku se vlastník může domáhat ochrany proti každému, kdo neprávem do jeho vlastnického práva zasahuje.
Dle ust. § 1012 občanského zákoníku se vlastníku zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob.
Sousedův strom na Vašem pozemku je zásahem do Vašeho vlastnického práva k pozemku, tedy ve Vašem případě máte právo na ochranu před tímto zásahem. Této ochrany se můžete domáhat u soudu, je zde ale také možnost svépomoci dle ust. § 14 odst. 1 občanského zákoníku, dle kterého si každý může přiměřeným způsobem pomoci k svému právu sám, pokud je jeho právo ohroženo a je-li zřejmé, že by zásah veřejné moci přišel pozdě. Je zde otázka, zda ve Vašem případě by byly naplněny všechny podmínky svépomoci, což lze ovšem vyvodit jen z konkrétních okolností dané situace (případná hrozící újma apod.).
Dále dle ust. § 2900 občanského zákoníku je každý si povinen počínat tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na vlastnictví jiného.
Vzhledem k tomuto je soused dále povinen Vám nahradit případnou škodu způsobenou tímto stromem.
V případě, že by na Vás soused opravdu podal žalobu, doporučuji se v řízení před soudem nechat zastupovat advokátem, na kterého se můžete obrátit na adrese: www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.