Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na základě sousedské hádky bylo podáno trestní oznámení, ve kterém jedna osoba obviňuje druhou, tj. v podaném trestním oznámení je tato osoba označená jako "pachatel". Protože se jedná o věc, u které prakticky nejsou žádné důkazy a která je hodně sporná, zaslala Policie této osobě "pachatele" výzvu k podání vysvětlení, která je ale formulovaná tak, že je tato osoba označená jako "svědek".

Může nevypovídat stejné, jako u pachatele, resp. obviněného - tj. že může odmítnout výpověď i bez udání důvodu nebo jestli je to opravdu režim "svědka", kdy vypovídat musí, případně by odmítnutí výpovědi musela zdůvodňovat zákonnou mlčenlivostí, osobou blízkou apod. Na internetu jsem se dočetla, že pokud je označení "svědek" na výzvě od policie uvedeno pouze z toho důvodu, že je osoba označená jako pachatel v trestním oznámení, ale není žádný důkaz o vině, pak procesně je to totéž, co pachatel, a tedy právo nevypovídat má. Je možné někde v zákoně přímo najít, jak je to upraveno? resp. musí taková osoba, proti které sice směřuje trestní oznámení, ale výzvu dostala jako "svědek" podávat výpověď? resp. je v takové fázi svědkem nebo potenciálním obviněným? Děkuji, Petra

ODPOVĚĎ:
I při podání vysvětlení je možné výpověď odepřít. Svědek může z důvodů "příbuznosti", mlčenlivosti či nebezpečí sebeobvinění (§ 158 odst. 8, § 100 odst. 2 trestního řádu).
Pachatel může odmítnout vypovídat. Nemusí jít o důvodného pachatele, postačí určitá míra pravděpodobnosti, v tomto případě - že je jako pachatel označen v trestním oznámení.
Informace získané z podaných vysvětlení jsou využitelné pro rozhodnutí, zda takovou osobu předvolat jako svědka např. před soudem.
Záznamy o podaném vysvětlení nelze použít jako důkaz před soudem. Pokud odmítnete vypovídat a druhý svědek uvede skutečnosti ve Váš neprospěch, je riziko, že trestní řízení bude zahájeno pro dostatek důvodů. Škoda, že jste neuvedla, o jaký trestný čin se jedná. Obecně tedy může potenciální pachatel odmítnout vypovídat, myslete jen na to, že by nebylo špatné uvést okolnosti ve Váš prospěch, pokud jsou. Pokud odmítnete vypovídat při  podání vysvětlení, můžete vypovídat až před soudem nebo vůbec. Jde mj. o to, z jakého důvodu nechcete vypovídat (např. se Vám prostě nechce, hrozí Vám trestní stíhání, hrozí příbuznému apod.) Nikdo Vás však nemůže nutit se sebeobviňovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.