Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně sankce za podnikání bez živnostenského oprávnění. Jde o obor spadající pod živnost volnou - zprostředkování obchodu a služeb. Podnikání načerno, pokuta u živnosti volné 500 000,-Kč, a že se zohledňuje doba trvání podnikání „načerno“, výše příjmů, zisk, počet zaměstnanců a zda se jedná o hlavní či vedlejší činnost.

Jak je to s promlčením přestupku – někde jsem našel, že pokud na tento přestupek nikdo „nepřijde“ do 3 let od jeho uskutečnění, nemohou mi za něj vyměřit pokutu, měl by být promlčený. 2012 jsem se asi, bohužel, dopustil podnikání načerno. Pokud by to tedy byla pravda ono promlčení, znamenalo by to, že eventuální kontrola z živnostenského úřadu v roce 2016 by mě už nemusela „strašit“? (Beru to tak, že podnikání „na černo“ bylo ukončeno v prosinci 2012, a za roky 2013, 2014, 2015 (tedy 3 roky) by to bylo promlčeno. Z celé věci mám obrovský strach, problém je i to, že bych pokutu neměl z čeho zaplatit, pořád studuji a celé mé jmění je cca 12.000,-Kč. Je možné v případě pokuty požádat živnostenský úřad o splátkový kalendář, třeba i na několik let? 04-11/2012 mi za danou činnost chodily peníze (49.000 Kč, platby mi chodili 1-2x/měsíc). Účetní říkala, že pokud bych si nějaké peníze vydělal, lze to řešit až na konci roku. Prý pokud bude za daný rok zisk – náklady do 20.000,-Kč, je to nahodilý příjem a nemusím to řešit. Na konci 2012 jsem zjistil, že na zmiňovanou činnost musím mít živnostenské oprávnění, to jsem si 11/2012 pořídil, od 12/2012 jsem se „přihlásil“ na VZP, OSSZ. Příjmy zahrnul do příjmů za 12/2012 a uvedl jsem vše v daňovém přiznání a také výdaje, které jsem měl (říjen 2012-zkouška u ČNB). Hrozí pokuta? Jaká výše? Děkuji, Petr

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím pracovně do 3 částí:

1/ Promlčení odpovědnosti za přestupek podle živnostenského zákona:
Dle znění Vašeho dotazu předpokládám, že máte na mysli přestupek dle § 61/3 písm. a) živnostenského zákona, kterého se dopustí fyzická osoba tím, že provozuje činnost, která je živností volnou, aniž by pro tuto živnost měla živnostenské oprávnění, přičemž za tento přestupek může být uložena pokuta do 500.000,- Kč (§ 61/4 písm. c) živnostenského zákona).

V této souvislosti je vhodné vědět, že dle § 64/3 živnostenského zákona zaniká odpovědnost právnické osoby za správní delikt, jestliže správní orgán (zde obecní živnostenský úřad) o něm nezahájil řízení do 1 roku ode dne, kdy se o něm dozvěděl, nejpozději však do 3 let ode dne, kdy byl spáchán. Dle § 64/5 živnostenského zákona pak platí, že na odpovědnost za jednání, k němuž došlo při podnikání fyzické osoby (nebo v přímé souvislosti s ním) se vztahují ustanovení zákona o odpovědnosti a postihu právnické osoby (tzn. promlčecí lhůta dle § 64/3 živnostenského zákona).

I přesto, že zákonodárce ve shora citovaném ustanovení živnostenského zákona poměrně nejasně odkazuje (v poznámce pod čarou) na § 2/2 Obchodního zákoníku, se domnívám, že promlčecí lhůta dle § 64/3 živnostenského zákona se vztahuje i na případ protiprávního podnikání; je tedy pravdou, co uvádíte ve svém dotazu, tzn. že odpovědnost za Vámi spáchaný přestupek definitivně zaniká po 3 letech od jeho spáchání.

Pokud by ve Vašem případě došlo k zahájení řízení o spáchání přestupku podle živnostenského zákona, můžete samozřejmě zaujmout takové právní stanovisko, že § 64/3 a 5 živnostenského zákona se na přestupky nevztahuje, nýbrž je zapotřebí použít obecnou právní úpravu, tzn. zákon o přestupcích. Podle § 20/1 zákona o přestupcích pak platí, že přestupek nelze projednat, uplynul-li od jeho spáchání jeden rok (v tomto případě by tedy Vaše odpovědnost za přestupek již zanikla, domnívám se nicméně, že tento výklad příslušných ustanovení není správný, jako případná procesní obrana však samozřejmě může posloužit).

2/ Výše hrozící pokuty a možnost splátek:
Dle § 64/2 živnostenského zákona se při určení výměry pokuty přihlédne k závažnosti správního deliktu, zejména ke způsobu jeho spáchání a jeho následkům a k okolnostem, za nichž byl spáchán (tzn. že rozsah Vašeho protiprávního podnikání i výše takto získaného výdělku by zajisté byly zohledněny). Případná úhrada uložené pokuty ve splátkách je také možná, v tomto ohledu však záleží pouze na úvaze živnostenského úřadu.

3/ Trestněprávní odpovědnost:
Dle § 251/1 trestního zákoníku se trestného činu neoprávněného podnikání dopustí ten, kdo neoprávněně ve větším rozsahu poskytuje služby nebo provozuje výrobní, obchodní nebo jiné podnikání, přičemž za tento trestný čin hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta nebo trest zákazu činnosti. Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, a/ způsobí-li tímto trestným činem značnou škodu, nebo b/ získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch. Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, a/ způsobí-li tímto trestným činem škodu velkého rozsahu, nebo b/ získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.

Značnou škodou je pak dle § 138/1 trestního zákoníku škoda dosahující částky nejméně 500.000,- Kč, škodou velkého rozsahu se rozumí škoda dosahující nejméně částky 5.000.000,- Kč. Částky ve stejné výši se pak použijí rovněž při určování značného prospěchu a prospěchu velkého rozsahu.

S ohledem na Vámi uváděnou výši zisku z protiprávního podnikání proto předpokládám, že trestní postih se na Váš případ nevztahuje. Pouze pro úplnost tak doplňuji, že odpovědnost za trestný čin dle § 251/1 trestního zákoníku se promlčuje ve lhůtě 3 let od jeho spáchání, odpovědnost za trestný čin dle § 251/2 trestního zákoníku se promlčuje ve lhůtě 5 let od jeho spáchání a odpovědnost za trestný čin dle § 251/3 trestního zákoníku se promlčuje ve lhůtě 10 let od jeho spáchání (§ 34/1 písm. c), d) a e) trestního zákoníku).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.