Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od února 2012 jsme já, manžel a děti neustále napadáni SMS zprávami a slovně sousedy, kteří vyhrožují i smrtí. Dělají neustále naschvály. Sledují každý náš krok, dívají se nám do oken a pomlouvají po vesnici. Vadí jim všechno - když venku sedíme, opékáme, hrajeme s dětmi hry, chodí nám dráždit psy, vadí jim i vybudovaný plot.

Nerušíme po 22 hodině noční klid my ani štěkot psů. Děti jsou slovně napadáni jejich dětmi ve škole a začali mi odmítat do školy chodit. Nechali jsme na naše náklady zaměřit hranice pozemku mezi námi a koupili betonový plot, abychom aspoň trochu ochránili děti před psychickým nátlakem. Uvažuji o podání trestního oznámení, jelikož už nevím jak dál. Chtěla bych také zabránit kontaktu našich dětí s nimi. Jde zažádat o nějaké opatření, že se k dětem nesmí přiblížit a mluvit na ně? Nevím, zda mám k tomuto kroku nějaké právo, jelikož sousedem je švagr, který se 02/2012 oženil a od té doby jsou problémy. Předtím jsme vycházeli. Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
V tomto případě (vyhorožování SMS zprávami) je nutné obrátit se na policii.
V případě potřeby je v tomto případě možné podat návrh na vydání předběžného opatření podle § 76b občanského soudního řádu. Předběžné opatření je pouze dočasné řešení a obvykle slouží k zajištění bezpečnosti navrhovatele před podáním žaloby ve věci (což je obvykle případ např. týraného manžela a návrhu na rozvod manželství či partnera a žaloby na vyklizení nemovitosti), takže nelze s jistotou konstatovat, že by podmínky pro jeho vydání ve Vámi popisovaném případě byly splněny.
Záležitost lze taktéž řešit na úrovni samosprávy (se starostou obce) ve správním řízení (pokud můžete Vámi uvedená fakta doložit).
Při jakémkoliv nežádoucím kontaktu (vyhrožování, osočování přes plot, vulgární napadání apod. ) je třeba obrátit na policii či obecní policii. Výhodou mohou být důkazy, ale např. zvukové nebo obrazové nahrávky (mobil, diktafon, kamera) nemusí být v případném pozdějím soudním řízení brány jako důkaz (protože nahrávané osoby o nahrávání nevěděly) - více k problematice nahrávek jako důkazu vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/ruzne/zneni-vynatky-definice/15572-nahravka-jako-dukaz.html .
Nahrávku ale můžete předat Policii jako důkaz - mohla by být naplněna skutková podstata některého z přestupků či trestného činu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.