Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

01/2012 jsme s manželem notářsky zúžili SJM, kde si každý zodpovídáme za své závazky. 09/2012 jsem podala žádost o rozvod (návrh na rovzvod manželství), rozvod manželství zatím neproběhl. Manžel byl vykázán koncem srpna 2012 z domu a byl 3 měsíce v zahraničí. 12/2012 jsem zjistila, že nadělal dluhy u mobilních operátorů a půjčkových společností (Cetelem, HomeCredit, Essox ad.).

Manžel neplatí sociální, zdravotní pojištění. Dělá to úmyslně, vyhrožoval mi exekucí kvůli jeho dluhům. Nemáme žádnou společnou nemovitost a podala jsem žádost o zrušení jeho trvalého bydliště. Všechny jsem obeslala zúžením SJM, ale asi bohužel pozdě. Také jsem podala na Policii ČR trestní oznámení, že jedná podvodně vůči těmto společnostem, protože byl velmi často bez práce a příjmů a ještě mě i u Cetelemu nahlásil jako spoludlužníka (i přesto, že jsem s tím samozřejmě nesouhlasila a nemáme žádný společný majetek!). Můj podpis není nikde. Budu za něj muset platit jeho dluhy? Žije na ubytovně, rozvod manželství je v nedohlednu. Děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
Bohužel pro Vás platí, že nejen aktiva resp. majetek nabytý za trvání manželství, ale i pasiva, tedy dluhy, spadají do společného jmění manželů SJm.
Dojde-li ke zúžení SJM, má tato dohoda význam spíše mezi Vámi dvěma, nikoliv vůči třetí stranám, což jsou mimo jiné úvěrové společnosti. Leda že by jim byl obsah takovéto dohody znám UŽ V DOBĚ UZAVÍRÁNÍ SMLOUVY o půjčce, o čemž se dá pochybovat. Je tedy velmi pravděpodobné, že se věřitelé Vašeho manžela na Vás s vymožením své pohledávky obrátí. V takovém případě je možné, manželovi škodu, která Vám jeho jednáním vznikla vyčíslit a obrátit se následně žalobou na vymožení dlužné částky na soud.

Pokud Vás manžel uvedl při sjednávání úvěru u společnosti Cetelem jako dlužníka, jedná se z jeho strany o podvod a poškozenou jste zejména Vy. Na Vás neleží dokazování skutečnosti, že si manžel vzal půjčky, které nemá v úmyslu splácet. Toto je chyba věřitelů. Vy v rámci trestního řízení řešte problém, že jste někde uvedena jako spoludlužník, ačkoliv jste k takovému jednání nedala souhlas. Zkuste kontaktovat úvěrovou společnost a zeptat se jich na možnosti řešení. Také doporučuji zkusit písemně kontaktovat soudce, který rozhoduje Vaše rozvodové řízení a požádat jej, zda-li by Vaše naléhavá situace šla řešit např. zatimním rozhodnutím ve věci vypořádání SJM.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.