Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj přítel založil na seznamce úmyslně jiné osobě inzerát s jejími fotografiemi, které stáhl na jejím profilu na facebooku, uvedl telefonní číslo osoby. Nyní má jít k podání vysvětlení, činu lituje a inzerát již smazal. Jak se má při výslechu zachovat a jaké sankce je možno očekávat? Děkuji, Ludmila

ODPOVĚĎ:
Pokud byl Váš přítel vyzván policí k podání vysvětelní, měl by mít ve výzvě od policie uvedeno kvůli čemu si jej policisté předvolávají. Z Vašeho popisu soudím, že by se snad mohlo jednat o přečin poškozování cizích práv, kde hrozí trest odnětí svobody až na 2 léta.
Osobně se ovšem domnívám, že se o trestný čin jednat nebude, spíše o přestupek. Osoba, která byla jednáním Vašeho přítele poškozena může na Vašeho přítele podat žalobu na ochranu osobnosti k civilnímu soudu, kde se může domáhat mimo jiné odškodnění.
Co se týče chování Vašeho přítele během výslechu, doporučovala bych, aby nic nezastíral, skutečnost by stejně patrně vyšla najevo a pak by to pro něj bylo horší. Jistě bych ale neopomněla připomínat, že sám již inzerát smazal a činu lituje. Může ještě nabídnout postižené osobě omluvu. Co se sankce týče, ta se odvíjí podle trestného činu, pro který je Váš přítel vyšetřován. Jak už jsem ale uvedla spíše si myslím, že by se mohlo jednat o přestupek proti občanskému soužití, kde hrozí např. peněžitá pokuta.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.