Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V současné době řeším problém s jedním klientem, pro kterého jsem poskytovala daňové poradenství. Ten mi odmítl uhradit fakturu a teď se bude věc řešit u soudu jako dlužná pohledávka. Při zpracování podkladů pro soud jsem dávala dohromady korespondenci, která v roce 2008 kolem toho probíhala.

A v zásadě z toho vyplývá, že klient chtěl do účetnictví dávat fiktivní faktury v řádech několika milionů korun - což jsem odmítla podepsat a to byl následně i důvod toho, proč naše spolupráce skončila. On odmítá uhradit pohledávku. Nevím, jestli u soudu nakonec z toho všeho nevyplyne, že se vlastně dopustil pokusu o trestný čin krácení daně? K dokonání trestného činu nedošlo, protože jsem veškeré nepodložené opravy při výpočtu daně nezohlednila a podala daňové přiznání na původní stav z účetnictví bez jakýchkoliv dodatečných úprav provedených klientem. Korespondence je z roku 2008, týkala se účetnictví roku 2007 - tj. nevím, jestli už to není promlčené, případně jestli bylo mojí povinností podat trestní oznámení, když jsem měla podezření na trestný čin krácení daně? Děkuji, Irma

ODPOVĚĎ:
Podle § 367 trestního zákoníku se s trestným činem krácení daně pojí pouze povinnost překazit takové jednání, což jste udělala. Takže co se týče Vaší trestní odpovědnosti, tak žádná nevznikla.
Krácení daně je jako trestný čin upraveno v § 240 trestního zákoníku. Pro promlčení trestní odpovědnosti je důležité určit v jaké míře se tento klient pokusil daň zkrátit. Pokud by se jednalo o škodu většího rozsahu podle § 240 odst. 1 trestního zákoníku, tedy 50.000,-, promlčí se trestní odpovědnost podle § 34 odst. 1 písm. e) trestního zákoníku uplynutím 5 let od pokusu jednání; pokud byla potenciální škoda ve výši 500.000,- je promlčecí doba desetiletá.
Zda se klient dopustil pokusu trestného činu, dle mého názoru vůbec nemusíte pro potřeby svého sporu řešit. Pokud by v řízení vyplynulo, že existuje podezření z pokusu trestného činu krácení daně, soud dá podnět Policii ČR k zahájení vyšetřování věci. Pokud mohu doporučit, pokus zkrácení daně se na základě korespondence s Vámi stěží prokáže (muselo by se jednat o opravdu průkaznou korespondenci); takže je víceméně zbytečné na to aktivně upozorňovat. Pokud nemusíte použít pro svůj soud důkazy, které by tyto informace obsahovaly, doporučuji je nepoužít. Samozřejmě pokud z morálního hlediska sama vyloženě nechcete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.