Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Konkurenční firma nám kompletně a 100% zkopírovala naše 2 webové prezentace (od menu po texty a fotky), používá naše reference (společnosti, pro které nikdy nedělal), získává trendy od klientů na základě našich autorských programů, ale pak nás neobjedná (klamavá reklama a nabídka).

Prosím poraďte: jak postupovat při nápravě této skutečnosti. Na koho se obrátit – jmenovitě. Kolik by asi taková žaloba vyšla a její úspěšnost? Díky, Radka

ODPOVĚĎ:
V zásadě se Vám nabízí tři možnosti řešení (jejichž současné uplatnění není vyloučeno, lze je dokonce doporučit):
1/ Obrana proti nekalé soutěži:
Jednání Vaší konkurence vykazuje znaky nekalé soutěže dle § 44/1 Obchodního zákoníku, tj. jednání v hospodářské soutěži nebo v hospodářském styku, které je v rozporu s dobrými mravy soutěže a je způsobilé přivodit újmu jiným soutěžitelům. S největší pravděpodobností se pak Vaše konkurence dopustila klamavé reklamy dle § 45 Obchodního zákoníku. Proti tomuto počínání se můžete bránit žalobou dle § 53 Obchodního zákoníku, v níž se můžete domáhat, aby se Vaše konkurence jednání zdržela a odstranila závadný stav. Dále jste oprávněna požadovat přiměřené zadostiučinění, které může být poskytnuto i v penězích, náhradu škody a vydání bezdůvodného obohacení.
2/ Ochrana dle autorského zákona:
Pokud je Vaše webová prezentace dílem ve smyslu § 2/1 autorského zákona, tzn. jedná se o jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora a je vyjádřena v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, bylo by možné zařadit jí např. do kategorie souborného či kolektivního autorského díla.
Na svou konkurenci proto můžete podat žalobu pro neoprávněné užívání Vašeho autorského díla (tj. bez udělené licence). V případném soudním sporu bude samozřejmě nutné prokázat Vaše autorství předmětných webových prezentací (zejména předložením počítačového programu/zdrojového kódu prezentace).
3/ Veřejnoprávní řízení:
Je-li webová prezentace autorským dílem, mohla se Vaše konkurence dopustit:
a/ Trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi (§ 270 trestního zákoníku). Můžete tedy podat na svou konkurenci (a to jak na fyzickou osobu, tak na celou agenturu jako právnickou osobu) trestní oznámení, přičemž v následném trestním řízení můžete uplatnit svůj nárok na náhradu vzniklé škody (zejména ušlý zisk), nemajetkové újmy či vrácení bezdůvodného obohacení (v tomto případě je samozřejmě současná žaloba na náhradu škody, nemajetkové újmy či vrácení bezdůvodného obohacení vyloučena).
b/ Správního deliktu dle § 105a až § 105c autorského zákona (v této souvislosti můžete kontaktovat místně příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností).
Pro učinění některého z výše uvedených právních kroků Vám doporučuji kontaktovat advokáta. Pro výběr místně dosažitelného advokáta se specializací na právo duševního vlastnictví můžete použít vyhledávací formulář České advokátní komory:
http://www.advokatikomora.cz
Bez znalosti podrobností Vašeho případu a zejména výše účtované odměny advokáta nelze náklady případného soudního sporu vyčíslit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.