Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj manžel mě dlouhou dobu psychicky terorizuje. Způsobil to, že jsem momentálně zcela bez prostředků, chci se rozvést. Nemám ani na platbu kolku. Nemám díky němu přístup k absolutně žádným penězům. Vyhání mě z domova. Nemám kam jít ani za co žít. Můžete mi, prosím, nějak poradit.

Situace je velice komplikovaná. Nevím si rady. Děkuji, Olga

ODPOVĚĎ:
Budete potřebovat komplexnější pomoc. Mohu Vám doporučit obrátit se na Bílý kruh bezpečí, který pomáhá obětem trestných činů, kontakt na pobočku, která je Vám nejblíže získáte na kterékoliv policejní stanici. Můžete se také obrátit na Donu linku - 251 51 13 13, kde pomáhají obětem domácího násilí. Na internetu ovšem najdete kontakty i na jiné pomáhající organizace. Za pomocí sociálních pracovníků můžete najít bydlení, sehnat finanční prostředky a případně na manžela podat trestní oznámení nebo žalobu. Pokud se cítíte ohrožená a bojíte se, volejte policii. Pomohou se Vám se alespoň dostat od manžela.
Co se týká právního náhledu na věc. Jako manželé máte mít s manželem stejný finanční standard, nelze tedy, aby Vás manžel zcela odstřihl od financí. Na manžela můžete podat trestní oznámení. Počítejte ale s tím, že trestní řízení je velmi náročné a budete muset i opakovaně vypovídat. Problém může přijít v oblasti dokazování. Píšete o psychickém teroru, ten se samozřejmě dokazuje hůře než-li fyzické násilí. Může se Vám stát, že Vám policie nakonec neuvěří. Ovšem je těžké činit soudy bez dostatečné znalosti věci.
Z důvodu nedostatku financí můžete soud požádat o odpuštění soudních poplatků. Zpravidla pak na soudě vyplníte tabulku, že nevlastníte např. nemovitost, auto, bankovní konto atd.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.