Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zjistil jsem, že si můj bratr tajně udělal na moje jméno duplikát občanského průkazu a následně kreditní kartu (možná i několik dalších). Nyní je na ní dlužná částka ca. 250.000,- Kč. Tvrdí mi, že se jedná jen o jakýsi vtip a že vše vyrovná. Doposud se tak nestalo!

Dotaz:
-Jaký mám zvolit přesný postup? Oznámení na policii nebo u soudu, právníka? Jde mi o to, abych ho co nejrychleji zákonnými prostředky donutil k vyrovnání dlužné částky, prošetření celého případu (co, kdy a kde ještě napáchal) a vrácení dokladů - je totiž přesvědčen, že jeho počínání je naprosto legální a že jako můj bratr je k takovému chování jednoduše řečeno jaksi oprávněn
-Platí zde doba promlčení? Děkuji, Bořivoj

ODPOVĚĎ:
Váš bratr k takovému jednání rozhodně oprávněn není. Jeho jednání je nejen v rozporu se zákonem, ale je i trestné. Pokud víte, kde Váš bratr konta zřídil, zajděte do banky, vysvětlete jim situaci a domluvte se s nimi na řešení. Bratrovi pohrozte trestním stíháním, zda-li Vám duplikát okamžitě nevydá, takového jednání nezanechá a peníze nevrátí. Na bratra můžete podat trestní oznámení, výhodou je, že trestní řízení není zpoplatněno a dokazovat bratrovi vinu musí státní zástupce. Trestní oznámení můžete podat na kterékoliv policejní stanici nebo na státním zastupitelství. V rámci trestního řízení můžete také na bratrovi uplatňovat vzniklou škodu. Návrh je nutné podat do určité lhůty a má své náležitosti, s tím by Vám mohli poradit buď policisté a nebo Probační a mediační služba. Ještě je možné bratra žalovat tzv. občanskoprávní cestou. Mějte ale na paměti, že toto řízení je zpoplatněno a dokázat bratrovi, že Vám způsobil škodu, musíte Vy. Co se týče právní pomoci. Můžete se obrátit na soud, v případě, že se s bbratrem rozjede nějaké řízení a žádat o bezplatnou právní pomoc. Soud Vám může a nemusí vyhovět. Také můžete kontaktovat advokáty a pokusit se s nimi vyjednávat o nižší odměně nebo o bezplatné pomoci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.