Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Přes realitní kancelář AAA Byty jsme měli koupit nemovitost k bydlení. Rezervaci jsme hradili formou směnky v hodnotě 80.000 Kč, majitelem směnky je realitní kancelář. K prodeji po 2 měsících sešlo, jelikož si to prodejce nemovitosti rozmyslel. Realitní kancelář AAA byty nám však přišla včera oznámit, že nám směnku nemůže vrátit, jelikož se někde ztratila.

Na místo ní nám předložila jakýsi divný papír, že vůči ní nemáme sice žádné závazky, razítko je však divně čitelné a ani mi nepřijde, že je to razítko, spíše jako okopírovaný papír s razítkem odjinud. Co máme prosím dělat? Hrozí nám ze ztracené směnky nějaké riziko zneužití anebo pozdější vymáhání? Máme nárok na nějaké odškodnění? Přece někdo nemůže ztratit naši ceninu a říct jen tak, že se ztratila. Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Se společností se musíte domluvit na písemném aktu o umoření sepsané směnky z důvodu její ztráty (ve smyslu § 90 zákona č. 191/1950 Sb.). Předložte návrh prohlášení o umoření směnky, a pokud ji společnost nebude řádně parafovat (razítko a podpis osoby oprávněné jednat), podejte určovací žalobu na soud za účelem prohlášení směnky za umořenou. Taktéž doporučuji podat trestní oznámení na neoprávněné vydání cenného papíru ve smyslu § 249 zákona č. 40/2009 Sb. Je možné, že společnost směnku bez Vašeho vědomí uvedla do oběhu.
Z důvodu rychlosti doporučuji osobní jednání, nikoliv písemnou korespondenci.
Náhrada škody by Vám příslušela v případě, že by škoda vznikla. Ztráta písemnosti takovou škodou zatím není. Je možné, že v rámci smluvního vztahu máte se společností sjednanou smluvní pokutu za nedostatečnou ochranu Vašich písemností, pak by bylo případné uplatnit odpovědnost ze smlouvy.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.