Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Nedávno jsem zdědila rodinný dům, kde bydlí moji rodiče. Mám takové podezření, že by můj otec mohl ilegálně odebírat vodu, nebo elektřinu. Nejsem si jistá, ale čistě teoreticky, kdyby se na to přišlo, koho budou pokutovat? Mám trvalé bydliště jinde. Nemám s tím nic společného, jsem pouze majitelem nemovitosti.

Odběr vody je napsaný na mne, protože ten musí být na vlastníka, ale elektřina je na otce. Případně mi poraďte, co mám v takové situaci dělat, pokud by se má domněnka potvrdila. Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Co se týče neoprávněného odběru elektřiny (dle § 51 energetického zákona), nese veškeré důsledky tohoto počínání odběratel (tedy Váš otec). V této souvislosti je dodavatel elektřiny oprávněn omezit nebo přerušit v nezbytném rozsahu dodávku elektřiny, domáhat se na Vašem otci náhrady vzniklé škody, vyloučit nelze ani přestupkový (§ 90 energetického zákona) či trestní postih (neboť počínání Vašeho otce by bylo možné kvalifikovat jako trestný čin krádeže dle § 205 trestního zákoníku).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že povinnosti vlastníka nemovitosti (tedy Vás) jsou v souvislosti s dodávkami elektřiny stanoveny v § 28/5 energetického zákona.
V případě neoprávněného odběru vody (§ 10 zákona o vodovodech a kanalizacích) přechází odpovědnost na Vás. V této souvislosti je dodavatel vody opět oprávněn dodávky vody omezit či zcela přerušit, neoprávněným odběrem vody je založena odpovědnost za přestupek dle § 32/4 písm. c) zákona o vodovodech a kanalizacích.
Potvrdí-li se Vaše podezření v oblasti odběru vody (neboť neoprávněný odběr elektřiny jde na vrub Vašeho otce), můžete kontaktovat dodavatele vody a dle § 17/2 zákona o vodovodech a kanalizacích požadovat zajištění jednotlivých částí vodoměru proti neoprávněné manipulaci.
Ideálním řešením by samozřejmě byla domluva Vašemu otci (spolu s nastíněním možných negativních důsledků jeho počínání).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.