Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 30.12.2011 obdržel můj partner rozsudek soudu, který mu uložil nepodmíněný trest odnětí svobody v délce trvání 12-ti měsíců za porušení zákazu řízení. Před několika lety způsobil dopravní nehodu, při které došlo ke zranění druhé osoby a za tento čin mu byla uložena podmínka a peněžitý trest.

Zhruba v polovině tohoto roku byl hlídkou Policie zadržen při řízení vozidla a to již v době, kdy mu bylo řízení zakázáno. Byla mu uložena peněžitá pokuta a došlo k soudu. Soudkyně vynesla rozsudek ve smyslu prodloužení podmínečného trestu z důvodu, že se můj partner zodpovědně stará o své děti, které sice nemá ve své péči, ale pravidelně se s nimi vídá a platí na ně vysoké výživné. Státní zástupkyně se ale na místě odvolala a další soud vynesl rozsudek nepodmíněný. V případě, že se tak stane a přítel trest nastoupí, zkrachuje jeho podnikání, budeme nuceni se zadlužit a do tíživé životní situace se dostanou jak jeho tři děti, tak i já a moje dvě děti, neboť žijeme ve společné domácnosti a přítel se o nás stará. Jsem zoufalá, netuším, na koho se obrátit a jak postupovat. Děkuji, Sylvie

ODPOVĚĎ:
V případě Vašeho partnera se nabízí prakticky pouze dva způsoby obrany:
1/ Dovolání k Nejvyššímu soudu:
Váš partner může podat dovolání dle § 265a trestního řádu. Pro podání dovolání je nutné být zastoupen advokátem. Skutečnost, že Váš partner podá dovolání nebrání tomu, aby nastoupil výkon trestu; pokud by však následně Nejvyšší soud rozsudek druhé soudní instance zrušil, mohl by být Váš partner odškodněn. Dovolání musí být podáno ve lhůtě 2 měsíců od doručení rozsudku soudu druhé instance a to u soudu, který rozhodl ve věci v první instanci.
2/ Prezidentská milost:
Váš partner může rovněž zažádat o udělení prezidentské milosti dle § 366 trestního řádu. I pro sestavení této žádosti lze Vašemu partnerovi doporučit kontaktovat advokáta.
Váš partner se může rovněž obrátit na předsedu senátu soudu, který rozsudek vydal a požádat o odklad výkonu trestu dle § 323 trestního řádu (i zde lze doporučit zastoupení advokátem). V tomto případě může být výkon trestu odložen nejvýše o 3 měsíce od právní moci rozsudku soudu druhé instance. Další odklad výkonu trestu nebo jeho odklad na dobu delší než tři měsíce může povolit předseda senátu soudu druhé instance, a to jen výjimečně ze zvlášť důležitých důvodů. Těmito důvody jsou především situace, kdy by výkon trestu mohl mít pro odsouzeného nebo jeho rodinu mimořádně těžké následky (ve Vašem případě by tyto podmínky mohly být splněny).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.