Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Známá rozesílá po přátelích maily, kde mě osočuje z toho, že se nestarám o děti, nechávám je doma samotné, atd. Na manžela si zjišťuje různé informace a pak mi posílá SMS, že můj muž není žádný svatoušek. Do školy si chodí stěžovat, že můj syn mlátí jejího syna, atd.

Ví kdy jsem doma, kdy a v kolik hodin chodím kouřit na balkon, stará se i o naše majetkové poměry, které nadhodnocuje. Jak danou situaci řešit - trestní oznámení, dopis aby zanechala svého jednání? Syn se bojí chodit do školy - má strach z dalších výmyslů ze strany spolužáka a jeho matky. Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Ve vašem případě by mohlo dojít k naplnění trestného činu pomluvy podle §184 trestního zákoníku. Ten vyžaduje sdělení nepravdivého údaje o jiném, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu. Můžete tak zvážit, zda podat trestní oznámení, pokud by nepostačovala domluva. Můžete žádat i náhradu nemajetkové újmy.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.