Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řeším s obcí změnu územního plánu. Podal sem si na obec žádost se změnou územního plánu o můj pozemek. Změnu mi zastupitelstvo na veřejném zasedání odsouhlasilo. Na odboru územního plánování zpracovala paní zadání, které jí trvalo 2 měsíce sepsat. Poté bylo zadání 1 měsíc vyvěšené na stránkách obce i odboru a teď jsou připomínky na obci, vše bylo kladné jen jedna byla záporná.

Jedná se o odbor životního prostředí, paní se nelíbí že je v obci dostatek nezastavěného území a že by pozemek vyčníval z územního plánu. Podrobnosti ohledně jaký je to pozemek rád doplním. Když obec změnu schválila, jak mám dále postupovat? Poslední slovo má obec? Dočetl jsem se, že plán může projít i přes námitky odboru životního prostředí z kraje, je tomu tak? Jedná se v současnosti o ornou půdu o rozloze 2200 m2. Paní co změnu zpracovává na odboru územního plánování mi od začátku tvrdí, že je všechno problém a že to nepůjde. Přitom jsme žádali o zařazení pozemku již v roce 2013, kdy se dělal územní plán obce. Bohužel to řešil bratr a tomu jen slíbili, že tam je. Děkuji Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Postup změny územního plánu je složen z několika kroků, samotné „prvotní“ schválení návrhu ze strany obce nestačí, následuje Vámi zmiňované vypracování zadání změny územního plánu, kdy následně i toto zadání je přezkoumáváno a musí být schváleno, následně se vypracovává samotný návrh, který opět musí být schválen, poté se přistupuje k vydání změněného územního plánu. Jedná se do značné míry o zdlouhavý proces.
Odbor životního prostředí má v územním plánování postavení dotčeného orgánu, tedy mu přísluší podávat stanoviska k návrhu změny územního plánu, přičemž dle ust. § 53 odst. 4 písm. d) stavebního zákona (dostupný zde: https://portal.gov.cz/app/zakony/?path=/portal/obcan/) je pořizovatel povinen přezkoumat soulad návrhu změny územního plánu mj. i se stanovisky dotčených orgánů, např. právě odboru životního prostředí. Součástí odůvodnění změny územního plánu pak je i výsledek tohoto přezkoumání.
Dále platí, že pokud v průběhu tohoto postupu dojde pořizovatel (obecní úřad) k závěru, že je návrh územního plánu v rozporu se zákonem nebo s požadavky uvedenými v odstavci 4 (viz výše), předloží návrh na jeho zamítnutí.
Zastupitelstvo obce vydá územní plán po ověření, že není v rozporu mj. se stanovisky dotčených orgánů (ust. § 54 odst. 2 stavebního zákona).
Jak vyplývá z výše uvedených skutečností, stanovisko odboru životního prostředí má podstatný vliv na pořízení a schválení změny územního plánu, kdy je v mnoha krocích brato v úvahu a je z něho při rozhodování o změně územního plánu vycházeno.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.